12. 9. 2009 | Petr Vtípil, Petr Vtípil, Tomáš Nejedlo

Benátky v prvním kole šokovaly Chrudim

1., sobota 12. 9. 2009
Chrudim - Benátky n.J. CHR - BEN
Lepší vstup do nového ročníku prvoligové soutěže si snad benátečtí hokejisté ani nemohli přát. V úvodním kole zajížděli na kluziště ambiciózní Chrudimi. V polovině zápasu to s hosty vypadalo bledě, pak ale nastal neuvěřitelný obrat a do sítě Koutského klece se sypal jeden gól za druhým. Bylo jich nakonec celkem šest a nestranný divák určitě nelitoval, že vyrazil na tento prvoligový mač. Výborný benátecký výkon podpořil skvělý Jiří Stejskal v brance, který v poslední minutě kryl i trestné střílení velezkušeného Blažka. Obránce Petr Kolmann si připsal hned čtyři kanadské body a pět plusových bodů, což je vskutku husarský kousek!
Chrudim: Koutský (Barta) – Toužimský, Vágner – Mocek D., Malinský – Charousek, Mocek P. – Zadina, Martinec, Žák – Semorád, Král, Procházka – Šeda, Blažek, Bělohlávek – Bláha, Jindřich
Benátky n.J.: Stejskal (Nedvídek) - Hobza, Kajínek, Lukáš, Kolmann, Pavlů, Mrkvička, Tondr, Hudíček, Skořepa, Weiss, Kudrna, Kazatel, Šinkovič, Jech, Urban, Bárta, Kica, Krupka, Nevyhoštěný, Vantuch
Branky a nahrávky: 15. Semorád (Král, Mocek D.), 26. Martinec (Zadina, Žák) - 30. Vantuch (Krupka, Lukáč), 35. Kica (Krupka, Vantuch), 37. Pavlů (Kolmann, Vantuch), 38. Skořepa (Hduíček, Kolmann), 45. Hudíček (Kolmann, Skořepa), 49. Kolmann (Lukáč, Kica). Rozhodčí: Skoupý - Dřínovský, Svoboda. Vyloučení: 3:7 + navíc Zadina 5 min. + TH , Žák (oba CHR) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:4. V oslabení: 0:0. Diváci: 573. Střely na branku: 37:30. Průběh utkání: 2:0, 2:6.

Komentář

První třetina, kterou zahájil slavnostním vhazováním starosta města Chrudimě Jan Čechlovský, přinesla přesně takový obraz utkání, jaký předvídal Stanislav Procházka. K vidění byla vidět snaha obou mužstev, touha prosadit se a zároveň nechybovat. Ve vyrovnaném dějství měli domácí několik příležitostí přesilových her, ve kterých však nedokázali vážněji ohrozit benáteckého gólmana Stejskala. Ve dvanácté minutě se sám před hostujícím brankářem objevil Tomáš Martinec, jehož přesně našla přihrávka Žáka, Stejskalovy betony ale zaklaply včas a skóre se neměnilo. Do obrovské šance se o dvě minuty později dostal Skořepa, kterému radost z branky pokazil Charousek, který na brankové čáře zaskočil za již překonaného Koutského. A protože v hokeji často platí pravidlo „nedáš – dostaneš“, udeřilo do klece Benátek. Lukáš Král vypálil tvrdou střelu na Stejskala, který kotouč dokázal pouze vyrazit před sebe. Dorazit kotouč do branky byla poté lahůdka pro Jana Semoráda – 1:0. Zbývající minuty úvodního dějství dohráli domácí s přehledem a mírnou převahou.

Tak, jak končili po dvaceti minutách, rozjeli domácí také druhou třetinu. Na ledě byli vidět především Zdeněk Žák a také kapitán Marek Zadina, kteří svým pohybem dokázali soupeře přehrávat. 26. minuta přinesla proměněnou početní výhodu Chrudimě. Při vyloučení Hobzy zvýšil na 2:0 Tomáš Martinec, který předvedl důraz před brankou a vybojoval kotouč v chumlu před Stejskalovou brankou. Domácí byli na koni a rázem se ocitali v jedné šanci za druhou. Ve velkých šancích se postupně neprosadili Král, Procházka a Žák. Ve 30. minutě domácím poprvé zatrnulo, když museli zpytovat svědomí po kličkované Lukáše Vantucha, který svůj výlet zakončil střelou pod horní tyčku a snížil na 2:1. Začátek 35. minuty otevřel černou pětiminutovku, která rozhodla utkání. Zdeněk Žák přehnal svůj důraz v rohu kluziště a za faul na hlavu obdržel 5 minut plus osobní trest do konce utkání. Neuplynulo ani deset vteřin a Benátky poprvé využily nabídnuté výhody. Petr Kica po přesilovkové kombinaci vyrovnal na 2:2. Další rána pro domácí: Marek Zadina nesmyslně fauluje a za vražení na hrazení dostává také 5 minut plus do konce utkání. Více než tříminutovou přesilovou hru pěti proti třem Benátky využívají beze zbytku a zcela opařenému domácímu týmu střílí další dvě branky. Střelou od modré zvyšuje na 2:3 Michal Pavlů. O minutu později je na konci kombinace na jeden dotek Josef Skořepa – 2:4. Druhá třetina končí obětavým pádem Davida Mocka, který zůstává ležet zasažen kotoučem. Průchod rozhodčím musí zajišťovat ochranka, která drží za branou rozzlobené fanoušky.

Závěrečná třetina přinesla bouřlivé emoce a zranění. Ve 43. minutě se objevuje na světelné tabuli další pětiminutový trest. Ve 45. minutě si sice Lukáš Král vynutil faul a počet hráčů na ledě se srovnal, to ale Benátkám nezabránilo ve vstřelení páté branky. Tomáš Hudíček se prosmýkl kolem obránců a střelou do protipohybu Koutského zvýšil na 2:5. Hned své první střídání po návratu z trestné lavice se Hudíček málem zapsal také do listiny střelců. Proti bylo břevno Koutského branky. To však nebylo poslední z účtenky, kterou se rozhodli hosté Chrudimi vystavit. Ve 49. minutě ukázal svůj důraz před brankou Petr Kolmann a uzavřel účet utkání na konečných 2:6. Nervózní utkání ještě v 55. minutě zpestřuje orazítkovaným břevnem Urban. Tři minuty před koncem zápasu celý stadion ztichl po srážce Martince s Jindřichem, po kterém oba hráči zůstávají bez hnutí na ledě. Otřesený Tomáš Martinec po chvíli sám odjíždí na střídačku, Jindřicha s těžkým otřesem mozku odváží lékaři do kabin a odtud do nemocnice. V poslední minutě se ještě naskytla příležitost opticky upravit stav utkání Tomáši Blažkovi, který se rozjel k trestnému střílení nařízenému za úmyslné posunutí branky. Střela mezi betony Stejskala nepřekvapila a světelná tabule pouze odpočítala zbylé vteřiny tohoto zápasu, které chrudimský tým připravilo o tři zraněné hráče a kapitána, který za incident s rozhodčím obdržel navíc trest ve hře.

Ohlasy trenérů

Martin Hosták, trenér HC Chrudim: Zápas se dá rozdělit na dvě části. První polovinu jsme hráli dobrý hokej, bruslili jsme, vyhrávali jsme a myslím si, že jsme měli zápas vcelku pod kontrolou. Pak ovšem přišla naše nesmyslná vyloučení, hráli jsme prakticky dvacet minut v oslabení. Takhle se prostě žádný zápas vyhrát nedá. Hráli jsme čtyři minuty ve třech a soupeř pohodlně rozhodl o osudu tohoto utkání.



Milan Černý, trenér HC Benátky nad Jizerou: Po špatném začátku jsou to pro nás velmi cenné body. Je dobře, že jsme se za stavu 0:2 dostali velmi rychle do zápasu. Pak byly velmi důležité přesilové hry, které jsme naštěstí zvládli. Ty ten zápas definitivně otočily.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.