14. 9. 2009 | Ondřej Nejedlo

První liga bude mít vysokou úroveň, ví trenér Milan Černý

Na úvod prvoligové sezóny dostal pochopitelně také slovo nový hlavní trenér Milan Černý (na snímku). Ten není v koučování žádným nováčkem. Nejprve vedl juniorské týmy Slavie Praha, poté asistoval Josefu Jandačovi v Českých Budějovicích a v loňské sezóně vedl z pozice hlavního trenéra prvoligovou Kadaň, která byla postrachem Benátek, když náš tým třikrát porazila a její gólman Miroslav Hanuljak dokázal v těchto soubojích udržet 124 minut čisté konto. S Kadaní se Milan Černý probojoval až do předkola play-off. Věřme, že podobný úspěch se mu povede také v benáteckých barvách.
Začala nová prvoligová sezóna. Je asi na místě zhodnotit letní přípravu a zejména herní prověrku. Jaká byla pohledem trenéra?
“Od května jsme měli přípravu na suchu. Většina lidí si myslí, že hokejisté nic nedělají, to není pravda. Je to asi nejnáročnější a nejméně oblíbené období. S tím jsme plně spokojeni, absolvovali jsme ji v Liberci při ideálních tréninkových podmínkách. Myslím si, že jsme tam nabrali fyzickou kondici, o níž se můžeme opřít v celé sezóně. Pak následovala kombinovaná sestava na ledě a na suchu, která probíhala tady v Benátkách nad Jizerou. S tou jsme také velice spokojeni, zázemí je zde výborné, máme novou šatnu, rehabilitaci. Stadion všichni znají. Myslím si, že jsme udělali dost práce, není tam nějaké mínus, které by se s námi táhlo do sezóny. S tímto obdobím jsem spokojený. Samozřejmě přípravné zápasy nějak hodnotit nebudu. Nastavili jsme nějaký herní projev a způsob hry, který bychom chtěli hrát. Výsledky v přípravných zápasech nebyly důležité. Žádné z utkání nebylo koučované tak, abychom hráli na výsledek. Další pro mě důležitá věc je, že jsme hráli se samými kvalitními soupeři. Celkově se říct - spokojenost.“

Loni Benátky postoupily do čtvrtfinále play-off, což byl pro klub, který se poprvé pohyboval mezi prvoligovou společností, velký úspěch. Ovšem další rok bude asi hodně náročný. Jak bude těžké na tu úspěšnou minulou sezónu navázat?
“Když slyším čtvrtfinále play-off, tak to jako trenér vidím trošku jinak. Kouč tu má spoustu mladých hráčů v duchu farmy Liberce, to je v pořádku, pro ty mladé hráče je tato soutěž odpovídající. Samozřejmě loňskou benáteckou sezónu jsem sledoval z pohledu tabulky, a proto bych chtěl absolvovat letošní sezónu daleko klidněji, protože průběh sezóny byl hodně náročný. Benátky se bály o to, aby nehrály play-out. Tyto stresy, které prožíváme my, hráči, vedení, si málokdo umí představit. Jsou to bezesné noci. Takovou sezónu bych tedy nechtěl. Play-off už je něco jiného, hráči hráli odlehčeni o ten psychický tlak. Sezónu bych rád viděl v základu úspěšnější, v play-off bychom se pak snažili pokousat každého. Rád bych se tohoto dočkal z jiného místa v tabulce.“

Jaká by měla být letošní prvoligová soutěž? Startuje tam řada kvalitních týmů, ať už je to Ústí nad Labem, Chomutov, Dukla Jihlava, Hradec Králové a další. Zmiňme také například Znojemské Orly, kteří hráli loni nejvyšší soutěž, kterou nakonec odprodali Kometě Brno.
“Úrovní bude určitě vysoko. Do loňské sezóny jsem spíše sledoval extraligu, loni jsem byl trenérem v první lize. Podle mě už loni soutěž kvalitativně hodně stoupla. Bylo to zapříčiněno také tím, že postoupili dva kvalitní nováčci. Myslím tím celky Benátek a Chrudimi, které nebyly žádnými outsidery. Chrudim hrála celou dobu vysoko, Benátky prezentovaly řadu nadějných hráčů z Liberce. Dále si myslím, že mužstva ze špičky, jako byla Kometa Brno či Ústí nad Labem, měly úroveň extraligových týmů. Pak jsou tu celky, které hrají vysoko, Hradec Králové, Jihlava, Vrchlabí. Myslím si, že kvalita je výborná. Jediné, co bych si přál, je to, abychom do této soutěže dostali větší počet mladých hráčů, kteří by později hráli extraligu. Tahle možnost trošku padá tím, že je zde přímý sestup dvou týmů. Sestupu se nebojí jen dva mančafty, ale minimálně šest. Myslím si, že toto hodně svazuje ruce trenérům a bere to mladým hráčům místo. To se mi opravdu nelíbí.“

Děkujeme za rozhovor!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!