21. 1. 2011 | Tomáš Nejedlo

K další bitvě přijede východočeská Chrudim

Nadstavbová část první hokejové ligy se překlopila do své druhé poloviny a už jde opravdu do tuhého. Boj o předkolo play-off se stále více zamotává, každý bod má nyní cenu zlata. Benátečtí hokejisté si už nemohou dovolit klopýtnout. Nyní je čeká v dalším ostře sledovaném souboji patnáctá Chrudim, která ztrácí na svého soka od Jizery jen pět bodů. Východočeši v minulém kole na domácím ledě zdolali nepříjemnou Třebíč. Utkání na benáteckém zimním stadionu startuje v sobotu 22. ledna. Úvodní buly bude vhozeno v 17 hodin! Průběh utkání sledujte v tradoiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC Chrudim

Historie chrudimského hokeje sahá do roku 1931, kdy se při AFK Chrudim ustanovil hokejový oddíl, který vybudoval přírodní kluziště na tenisovém hřišti. Nedostatečná výstroj a malá zkušenost nedovolila, aby se družstvo přihlásilo do některé ze soutěží. Stalo se tak až v sezóně 1934-35, kdy se oddíl přihlásil do Východočeské župy hokejové (VŽH) a byl zařazen do druhé třídy.

V dalších letech se v Chrudimi hrál hokej na úrovni tehdejší II. a I. třídy. V sezóně 1940-41 bojoval AFK jeden rok v divizi. Následoval sestup a postupně se bojovalo v I. a II. třídě. Reorganizace naší tělovýchovy se dotkla i oddílu hokeje. Od ročníku 1949-50 družstvo hrálo krajský přebor již pod názvem Sokol Transporta Chrudim. Do konce padesátých let, kdy hokej v Chrudimi skončil, se bojovalo o mistrovské body v krajském přeboru nebo v I. třídě.

Nová éra chrudimského hokeje začala 27. února 1974 na veřejném zasedání TJ Transporta, kde bylo prohlášeno, že kolektiv strojařů z patronárního podniku spolu s dalšími organizacemi zajistí výstavbu zimního stadionu. Ročník 2003/2004 zahájili hokejisté s novým vedením. Došlo ke vzniku HC Chrudim s.r.o., které převzalo prvoligovou licenci od A týmu. Začala tak nová kapitola chrudimského hokeje, která s sebou přinesla největší úspěchy klubu. Názvy klubu se postupně měnily z AFK přes Sokol Transporta, TJ Transporta, VTJ Transporta, ČSAD až na nynější HC Chrudim.

V brankovišti chrudimského týmu se v letošním ročníku vystřídalo již šest gólmanů. Nejvíce utkání ovšem odchytal mladý Filip Landsman, třetí gólman extraligových Pardubic. Jeho průměr činí jen něco málo přes tři obdržené branky na zápas. Je zajímavé, že v Chrudimi letos působili všichni tři brankáři Pardubic. Na břehu Chrudimky totiž několik utkání odchytali i Adam Svoboda s Martinem Růžičkou. Paběrkovali také Filip Ament, Marek Langhamer a Dominik Halmoši.

Nejproduktivnějším bekem celku s Orlicí na prsou je Marek Drtina, který je také s pěti brankami nejpřesněji střílejícím obráncem. Devět kanadských bodů mají dva ostřílení hráči. Zdeněk Toužimský v již uplynulém roce oslavil své sedmatřicáté narozeniny a dodává týmu potřebné zkušenosti. To třicetiletý Zdeněk Žák pro letošní ročník prodělal velkou změnu, byl totiž přeškolen z útočníka na beka a nově tedy drží defenzivu Východočechů. Před nedávnem se do Chrudimi z Hradce Králové přesunul další zkušený bek, a sice Martin Táborský. Zkušenosti z Pardubic má i Petr Mocek.

V útoku je určitě nejostřílenějším současně hrající asistent trenéra a bývalá opora nedalekých Pardubic Tomáš Blažek. Nejproduktivnějším hráčem však je s 36 body Lukáš Král, který se v minulosti krátce mihl i v benáteckém dresu. Svými body pravidelně přispívají také Semorád, Šeda nebo Fořt. Kvalitně se jeví rovněž nově příchozí ruský forvard Dmitrij Cyganov z Karlových Varů. Zcela čerstvou posilou je pak z Havlíčkova Brodu další ofenzivní hokejista Přemysl Sedlák.

Oba celky v minulém kole

Celek HC Benátky nad Jizerou na venkovním ledě v Táboře (5:4 sn) nastoupil ve složení: Stejskal (Nedvídek) - Kolmann, Holub, Kajínek, Bendík, Vála, Pavlů, Ulrych - Klimt, Urban, Krejčík - Kica, Skořepa, Vantuch - Kopic, Jech, Bárta - Nevyhoštěný, Pabiška, Hudíček

Tým HC Chrudim se na domácím ledě s Třebíčí (3:2) představil v sestavě: Langhamer (Landsman) - Jaroměřský, Žák, Táborský, Mocek, Zdráhal, Toužimský, Drtina - Fořt, Král, Šeda - Cyganov, Nosek, Semorád - Goiš, Sedlák, Klejna - Sýkora, Kaut, Kapec

Webové stránky soupeře

Více informací o chrudimském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho sobotního soupeře -
HC Chrudim

Rozhodčí

Utkání 39. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Antonín Jeřábek ml. z Kopřivnice. Na čarách mu budou asistovat Jiří Jureček z Ostravy a Pavel Rychlý z Opavy. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!