10. 9. 2011 | Ondřej Nejedlo

Pevně věřím, že nějaké body z úvodních třech venkovních zápasů přivezeme, říká Milan Černý

Třetí prvoligovou sezónu načíná na benátecké střídačce hlavní trenér Milan Černý (na snímku). Po vydařených přípravných zápasech čeká na benátecký tým velmi těžký los v podobě tří venkovních zápasů na kluzištích Chomutova, Ústí nad Labem a Mostu. I na toto téma padla v předsezónním rozhovoru otázka.

Před nastávající sezónou přišlo do týmu několik libereckých juniorů. Jak se vám jeví?
Liberecké juniory jsme znali. V Liberci je nyní Bulíř, který bojuje o stabilní místo v kádru Bílých Tygrů, když se mu ho nepodaří vybojovat, tak bude hrát tady. Jsou tady Skalický s Jonákem, kteří tu už něco málo odehráli v loňské sezóně. Nově je tady Kouřil, které také prošel libereckou juniorkou. Všechny tyto kluky znám. Myslím si, že už mohli hrát pravidelně v loňské sezóně první ligu a dnes by možná byli výkonnostně ještě lepší, ale protože byli plně vytíženi v juniorce, tak nám nebyli příliš k dispozici. Nyní je tu máme od jara plně k dispozici. Možná je trochu chybou, že v juniorském týmu Liberce není více výraznějších obránců. Tam bych si představoval početnější doplnění našeho týmu.

Jak tito mladí hráči berou angažmá v prvoligovém týmu Benátek?
To je otázka spíše na ně samotné. Ale myslím si, pokud mají otevřené oči, tak první liga je těžká soutěž, která je posouvá nahoru. Cesta do prvního týmu Liberce je otevřená pro všechny. Pokud se zde budou prosazovat, tak v brzké době mohou za tamní áčko nastoupit. Kupříkladu Lukáš Krejčík tam dobře odehrál v létě řadu přátelských utkání. Hrál tam také Miroslav Kopic, Daniel Skalický. Myslím si, že ideální odrazový můstek do extraligy v barvách Liberce je z naší farmy. Kdyby byli někde jinde, tak to bude složitější, protože nebudou tolik na očích, jako jsou tady.

Jak vnímáte nový model první ligy? (po odehraných 52 kolech bude hrát 8 týmů play-off a zbytek play-out pozn. red.)
Přál bych si, abychom v té spodní šestce nebyli. Všechny mužstva určitě svoji kvalitu mají, a tudíž to bude hodně těžké se dostat mezi prvních osm týmů. Na druhou stranu mi v této soutěži chybí ochrana farem, které by možná vznikaly ve větším počtu. Když někdo něco podobného vytvoří a investuje do toho peníze, tak by měl být chráněný od sestupu. Říkal jsem to i Slávovi Lenerovi. Prostě to nechápu. Stále dokola se bavíme o tom, že náš mládežnický hokej zaostává za světovou špičku. Už nesvádíme vyrovnané boje s Ruskem či Švédskem, nyní když na ně narazíme tak dostáváme sedm gólů. Teď bojujeme spíše s Německem nebo Švýcarskem. Dále si myslím, že mladí hráči kolem dvaceti let už musí hrát dospělý hokej. Dle mého názoru je vznik akademií výborná věc. Přesto vojnu nikdo nenahradí. Jestliže se bude natahovat juniorský věk, tak si myslím, že to nebude ku prospěchu věci. Myslím si, že hráči by stabilně měli hrát první ligu, nikoliv druhou ligu a měli by hrát ve farmách. Nezáleží na tom, jestli by klub měl vlastní farmu jako Liberec, nebo by měly dva kluby jednu. A právě tyto týmy by měly být chráněny. To by nejvíce pomohlo českému hokeji. Na mládežníckých mistrovstvích světa hrají kupříkladu Švédové a Kanaďané výborně, samozřejmě to jsou z velké míry hráči, kteří nepřišli z juniorských mančaftů. My v Benátkách, abychom s tímto mladým mužstvem nespadli z druhé nejvyšší soutěže, tak skoro nespíme. Je to hrozná práce. Všichni přemýšlí a snaží se pro to udělat všechno. Jsme s tím zbytečně moc svazovaní. Těch mladých hráčů by mohlo být víc a vůbec si nemyslím, že by to bylo na úkor třeba Lukáše Krále, Tomáše Klimta, Aleše Vály nebo Josefa Skořepy. Mladí hráči potřebují zkušenější spoluhráče, od kterých se naučí základní věci. V této soutěži jsou dva kluby, které mají ambice postoupit. Myslím si, že první liga by měla být prospěšná především výchovou mladých hráčů. Ale jak jsem již řekl, tak v každém klubu je dobré mít pár zkušenějších hráčů, kteří vytváří pohlednější hokej, nebo vyprodukují nějakou myšlenku, kterou ještě mladí kluci nemají.

Když se podíváme na soupisku Bílých Tygrů, tak několik hráčů prošlo Benátkami. To vás musí asi těšit, ne?
Mám z toho radost. Když odsud někdo odejde třeba i v rozjeté sezóně do extraligy, tak mu říkám, aby tam šel a že už ho tady nikdy nechci vidět. Hráči tam musí jít s tím, že když se uvolní po někom místo, tak ho musí zaplnit a ne jen provětrat dres. To je náš cíl. Na druhou stranu jsme rádi, když v pauze hráči, kteří v Liberci hrají méně, tak sem přijdou a pomůžou nám. To samozřejmě vítáme. Příchozí hráči tady nikdy nic neodflákli, někomu se podařilo třeba něco navíc, někdo zase odehrál svůj standard. Hráči z Liberce se sem nechodili jen rozehrát, ale kolikrát přišli, aby nám trochu bodově pomohli. To není ideál. My bychom neměli zatěžovat extraligový tým tím, abychom jim brali hráče, kteří pravidelně hrají. A pak je ještě jedna věc, která mě štve. Jestliže má někdo farmu jako Liberec, tak by se zde hráči měli moct rozehrávat po zranění kdykoliv a ne být limitováni 26 zápasy v extralize. To si myslím, že není dobře. Zrušení toho limitu by určitě českému hokeji pomohlo, o tom jsem přesvědčen.

Přes léto se stala drobná změna i v realizačním týmu, kdy odešel masér Tomáš Bartoň do týmu Lev Poprad a jeho místo zaujal někdejší benátecký obránce Martin Tondr. Jak nový masér zapadl do týmu?
Martin Tondr si svým chováním o místo řekl. Všichni jsme ho tady považovali za typ, který by tuto roli mohl plnit velice dobře a zatím to také potvrzuje. Martin je typ, který nechce prohrávat. Je to kluk, který rád někomu pomůže. Není mu zatěžko hráčům něco připravit nebo nachystat či po nich něco uklidit. Samozřejmě masíruje, brousí brusle. Nemá problém dělat servis do nedávné doby z větší míry svým spoluhráčům, někomu by to třeba dělalo problém. On je ten typ, který by to měl dělat a kdoví kde jednou skončí.

Mohl by ještě naskočit v obraně benáteckého týmu?
On má nyní práce dost. Už pravidelně netrénuje, takže si myslím, že jeho kondice půjde trošku dolů. Když s námi jde na trénink, nebo máme menší počet hráčů, tak samozřejmě zvládá všechno. Bude ještě hrát druhou ligu za Nymburk.

Na Benátky čeká v úvodu sezóny velmi těžký los. V prvních třech kolech jedeme ven, navíc hned z kraje do Chomutova a Ústí nad Labem, tedy ke dvěma největším favoritům soutěže. Může být tento los výhodou nebo naopak?
Ideál to není, to je jasné. Stejně bychom však s nimi museli hrát. Samozřejmě do toho půjdeme s tím, že z toho budeme chtít urvat nějaké body. Tím mám na mysli všechny utkání. Třetí zápas hrajeme v Mostě, takže start je maximálně těžký. Pevně věřím, že si nějaké body přivezeme. S tím do toho půjdeme.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí v nové sezóně!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!