17. 9. 2012 | Ondřej Nejedlo

Loni jsme si na sebe upletli bič, říká trenér Milan Černý

Čtvrtou sezónu na střídačce benáteckého týmu načíná trenér Milan Černý (na snímku). Největšího úspěchu s celkem od Jizery dosáhl v loňské sezóně, kdy Benátečtí skončili po základní části šestí. Jak sám Milan Černý říká, tímto umístěním si tým na sebe upletl bič. Tématem tradičního předsezónního rozhovoru bylo samozřejmě hodnocení loňského ročníku, přípravy a také spolupráce s novým libereckým trenérem Marianem Jelínkem.

Jak moc důležité je pro trenéra, že začíná u týmu již čtvrtou sezónu a že to není tak, jako v řadě dalších týmů, kde je změna lodivoda i několikrát za sezónu?
Když se ohlédnu zpátky a pominu loňskou sezónu, kterou jsme prošli, dalo by se říct, hladce, tak při nějaké větší netrpělivosti zdejšího managementu, jsem klidně mohl být odvolán. Ani bych se tomu nedivil, protože tak to chodí. Myslím si, že trpělivost vedení tady určitě je. Za tu dobu se spolu určitě moc dobře známe, hojně spolu komunikujeme. Benátecké vedení má možnost každý trénink vidět. I v těch těžkých chvílích jsme byli jako tým velmi dobře fyzicky připraveni. Spíše nám chybělo snazší střílení branek. Nesehráli jsme zápasy, kdy by nás někdo válcoval od první do poslední minuty. Tuhle trpělivost si dobře pamatuji. I kdybych odtud třeba zítra odešel, tak Benátky nad Jizerou pro mě byla dobrá štace s dobrými lidmi. Podobný znak je i v Liberci, kde také nejednají ukvapeně. Samozřejmě je příjemné, když vám někdo vyjadřuje podporu. Když se ohlédnu ke kooperaci Liberce s Benátkami, tak musím říct, že je vše velmi dobře ekonomicky zajištěné. Nestává se, že by hráči nedostali výplatu. Toho je třeba si vážit. Většina z nich nepoznala, jak to chodí jinde. Kluci tady dostávají kupříkladu hokejky. Tyto a jiné věci nejsou všude obvyklé. Některé týmy například dohrávají sezónu, aniž by dostaly výplatu za nový rok. Sportovní prostředí je také na velmi dobré úrovni. Lidé si myslí, že hokejisté mají po sezóně volno. Avšak hráči trénují již od května v dost nepříjemných objemech. Trénujeme v Liberci a musím říct, že v extralize není město, které by mělo lepší podmínky. Byl jsem v pražských klubech i v Českých Budějovicích, kde v tomto období pomalu není, kde trénovat. Hledáte tělocvičnu, umělé povrchy atd.

Jak těžké bude navázat na loňské výkony?
Určitě to bude těžké, v tuto chvíli totiž cítíme, že jsme si na sebe upletli nějaký bič. Loňská sezóna se nám velice dobře povedla. Byli bychom rádi, kdybychom to zopakovali. Samozřejmě víme, kdo na tom měl větší zásluhu, ale z nějakých taktických důvodů si to nechám pro sebe. Neuslyšíte ode mě, že nechceme sestoupit a hrát jen s mladými hráči. Kdyby se nám to podařilo zopakovat, tak budu nadšený. S každým prvoligovým týmem jsme schopni sehrát vyrovnané zápasy. Když budeme zdraví, udržíme stabilní výkonnost a zachytají nám gólmani, tak je v našich silách loňskou sezónu zopakovat a koukat třeba i výš. Jsou to ale spíš takové sportovní plány. V první lize má takovéto cíle spousta klubů. Soupeři si na nás asi budou dávat větší pozor, protože už určitě vzbuzujeme respekt a nejsme pro nikoho snadným soustem. Takže to určitě budeme mít i my těžší. Znovu opakuji – naším cílem je vychovat hráče pro Tygry. To je naše vizitka a taková práce i mě osobně baví. Zkušenější hráči v našem týmu bezvadně plní svůj úkol, kterým je výchova mladých hráčů.

Liberec má nového trenéra Mariána Jelínka. Jak byste zatím zhodnotil spolupráci s tímto mužem?
V zásadě pozitivně. Momentálně spolu řešíme spíše pendlující hráče. Nemáme spolu žádný problém. Ani není důvod, proč by měl být. Myslím si, že spolupráce bude minimálně stejná jako v loňské sezóně s Jiřím Kalousem. Samozřejmě hráčskou personalistiku si určuje Liberec, což my respektujeme. Naopak zase my předáváme informace o hráčích do Liberce. Jak se tu prezentují hráči nejen hráči odtamtud, ale i ti, kteří pro ně připadají v úvahu. Komunikujeme spolu. Myslím si, že máme podobný pohled na hokej. To vše ukáže až sezóna, ale domnívám se, že problém mít nebudeme.

Jaká bude rotace hráčů v nadcházející sezóně?
Všichni hráči, kteří přišli z Liberce, byli pro nás přínosem. V loňské sezóně byly zápasy, kdy jsme si mysleli, že klidně i mladších hráč, který nebyl tolik v Liberci vytěžován, tak klidně mohl hrát tady a nám by pomohl. Z tohoto pohledu by to mělo být pozitivní. Myslím si, že podle toho jak Marián mluví, tak určitě zastává názor, že mladí hráči musí rozhodně hrát. Jestliže třeba v extraligovém zápase sehraje hráč čtyři střídání, tak druhý den by měl sehrát zápas v první lize, kde jeho úloha roste a kde má víc prostoru. Z mého pohledu je to zdravý názor. Jestli rotace hráčů bude větší, tak tím se myslí, že to nebudou dva nebo tři stejní hráči, ale že se rotace dotkne třeba i jiných kluků. Možná tu uvidíme víc libereckých hráčů.

Nebude tahle větší rotace na úkor sehranosti benáteckých hráčů?
Myslím si, že tito hráči by měli být schopni se adaptovat. Samozřejmě se to týká i trochu jiného stylu hry, který je v první lize. Hlavně sem ale musí jít s tím, že se tady prosadí. V momentě, kdy se jim to tady nepovede, tak je to jejich špatná vizitka. Prosadit se tady je hodně těžké. Stejně tak naši mladí kluci v případě, že jdou hrát za liberecké juniory, tak mají také hlavní pokyn – prosadit se a pomoct týmu.

Mluvil jste o tom, že rotace se bude týkat hráčů, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní. Takže mohl by se v benáteckém týmu ukázat třeba i Petr Nedvěd?
Petr Nedvěd do Benátek nepřijede, protože táhne Liberec a není důvod mu přidávat ještě další zápasy. Ale může se to dotknout hráčů, kteří v ten moment nebudou mít výkonnost, a bude na ně tímto způsobem vyvíjen nějaký tlak. Mám nyní ale pocit, že mluvím za Mariana Jelínka a to mi nepřísluší...

Ve třetím kole váš tým čeká derby s Mladou Boleslaví, jak se vy osobně chystáte na tento zápas?
Protože jsem tady „naplavený“, tak tento zápas beru jako utkání s velice kvalitním soupeřem, na kterého je potřeba se dobře připravit a necítím, ani nemůžu cítit nějakou zášť nebo něco podobného vůči nim. Znám v boleslavském týmu řadu lidí, tým má kvalitní hráče i trenéry. Samozřejmě sousedíme, pro lidi to bude tahák, ale nemyslím si, že by to bylo vztahově nějak zvlášť vyhrocené. Budeme se chtít určitě proti kvalitnímu soupeři vytáhnout a jakýkoliv dobrý výsledek bude pro nás úspěch.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí v nové sezóně!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!