27. 9. 2013 | Tomáš Nejedlo

Šesté kolo nabídne okresní derby, přijede Mladá Boleslav!

Benátecké hokejisty čeká velký a hlavně velmi těžký boj! Také pro příznivce by sobotní duel měl být svátkem hokeje, vždyť v okresním pojizerském derby přijede rival BK Mladá Boleslav. Aktuálně na tom bude lépe určitě mladoboleslavský celek, vždyť zatím prohrál jen jediné utkání s překvapivě prvním Berounem a je právě za Medvědy druhý. Benátečtí oproti tomu příliš dobrý vstup do nové sezóny neprožívají. Na kontě mají jen tři body za domácí výhru s Mostem. Věřme ale, že řekvapí, zdravě se na svého okresního rivala vyhecují a zvítězí! Utkání na benáteckém zimním stadionu startuje v sobotu 28. září se začátkem v 17 hodin! Průběh utkání nabídne také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - BK Mladá Boleslav

První bruslaři se na zatopených lukách u Klenice a Jizery objevovali již od šedesátých let 19. století, roku 1878 pak byl v Mladé Boleslavi založen Bruslařský a veslařský klub. O dva roky později se bruslaři osamostatnili a ustanovili Bruslařský klub Mladá Boleslav, jeden z nejstarších českých sportovních oddílů vůbec. Ve válečně době působila Mladá Boleslav v nejvyšší soutěži, kde vydržela dvě sezóny. V té době se hrálo na zamrzlé Klenici, což působilo značné problémy s ledem. V padesátých a šedesátých letech se v Mladé Boleslavi hrála druhá nejvyšší soutěž, byl vybudován také stadion, na nějž chodilo např. v derby s Kolínem i sedm tisícovek diváků!

Ve druhé polovině osmdesátých let a na počátku těch devadesátých se v Boleslavi hrála rovněž druhá nejvyšší soutěž a působil zde mimo jiné jako hráč i ještě loni asistent trenéra Benátek Luděk Škaloud, nyní šéftrenér benátecké mládeže. Od sezóny 1993/94 hrála Mladá Boleslav třetí nejvyšší soutěž a pravidelně se utkávala právě s Benátkami. V ročníku 2001/02 se týmu z města automobilů podařilo postoupit o stupínek výš a v sezóně 2007/08 je datován postup do extraligy, kde Bruslaři vydrželi celkem čtyři roky, přičemž vždy zachraňovali extraligovou příslušnost v baráži. Nyní se Mladoboleslavští vydali na cestu rychlého návratu mezi elitu, vloni to přes širší baráž nevyšlo, stejný cíl je stanoven i letos – postup!

Mladoboleslavští, stejně jako například Ústí či Olomouc, v loňské sezóně patřili k tomu nejlepšímu, co vůbec první liga mohla nabídnout. Aby také ne. Vždyť Bruslaři měli po pádu z extraligy jasný cíl - návrat mezi tuzemskou elitu. Nebylo k tomu v širší baráži vůbec daleko, avšak Mladá Boleslav rozhodující duel v Liberci prohrála, a tak bude útočit na mety nejvyšší zcela jistě také v letošní sezóně. Při pohledu na kádr trenérů Františka Výborného a Mariana Jelínka je jasné, že Boleslav bude opět na špici, úvod sezóny to jen potvrzuje.

Mezi tyčemi si to o post jedničky rozdají Michal Valent a Roman Will, kteří spolu tvořili duo už v loňské sezóně a patřili k oporám. Čtveřici s nimi tvoří vlastní odchovanec Martin Sejpal a také nově příchozí čerstvý bronzový medailista z nedávného turnaje hráčů do osmnácti let v Břeclavi Jan Pechek. Čtyři zápasy zatím odchytal Valent, který se zatím pyšní exkluzivními statistikami – 0,75 průměr inkasované branky na zápas a téměř 98 % úspěšnost zásahů!

Mezi beky je řada hráčů, kteří mají bohaté zkušenosti s extraligovými boji. Jmenovat lze Romana Němečka, Milana Tomana, Davida Pojkara, Borise Žabku a další. V Boleslavi nově též působí také Tomáš Protivný, zadák, který pomáhal v Benátkách vybojovat první ligu. Na soupisce je jedno i dosti exotické jméno - nizozemský jedenadvacetiletý vytáhlý obránce Dax van de Velden, který doposud hrál jen v Holandsku a patří i do kádru tamní reprezentace. Nejproduktivnějším bekem zatím je s devíti asistencemi Milan Toman, v pěti duelech úctyhodný přísun bodů mužstvu.

Také útok zdobí řada zkušených hokejistů. Hráči jako Nouza, Pabiška, Vrbata, Mikulík nebo Koudelka jsou určitě zárukou kvality. Když se k nim přidá syn mladoboleslavského trenéra Františka Výborného David - dlouholetý reprezentant, kapitán a někdejší hráč NHL či nově příchozí Michal Broš ze Sparty a Tomáš Klimenta z Liberce, nemusejí se v Boleslavi o ofenzivní činnost mužstva vůbec obávat. Tím spíše by se měli obávat soupeři... Stejně jako Toman, i ostřílený Výborný má ve statistikách devět bodů za přihrávky!

Oba týmy v minulém kole

Celek HC Benátky nad Jizerou začal své utkání v Ústí dobře a po první třetině vedl. Jenže ve druhé periodě přišel totální propad, čtyři inkasované branky a bylo po zápase. Třetí část se již jen dohrála, domácí si tříbrankový náskok pohlídali. O branky poražených se postarali Zacha a Jonák. Benátky se představily v sestavě: Melicherčík - Šimek, Pyrochta, Vitásek, M. Pabiška, Jánošík, J. Říha, L. Turek - D. Špaček, Urban, Zacha - Klimt, Dušek, Vlach, Jonák, Mikyska, Bortňák - A. Dlouhý, J. Skořepa, Skalický - od 41. Vařecha.

Tým BK Mladá Boleslav odčinil porážku z Berouna, když v domácím prostředí bez větších problémů porazil Jihlavu 4:0. Góly týmu z města automobilů obstarali Pabiška, Pojkar, Lenc a Němeček. Bruslaři nastoupili v sestavě: Valent – Němeček, Toman, Bohunický, Jindra, Protivný, Pojkar, Kurka – Nouza, Výborný, Pabiška – Vrbata, Broš, Klimenta – Mikulík, Koudelka, Lenc – Jiránek, Loskot, Rys – Kuchta.

Webové stránky soupeře

Více informací o mladoboleslavském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho sobotního soupeře -
BK Mladá Boleslav

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!