15. 3. 2014 | Ondřej Nejedlo

S uplynulou sezónou jsme spokojeni, říká sportovní ředitel Jan Slivka

Po bez nadsázky tragickém začátku chytli, lidově řečeno, slinu. Hokejisté Benátek nad Jizerou se zejména díky dechberoucímu finiši dostali na příčky zajišťující play-off a v regionálním derby vyzvali o poznání silnějšího soka z Mladé Boleslavi. I tomu se však dokázali postavit čelem a nezměrnou bojovností, vůlí a odhodláním ho potrápit. Série, která čítala šest vyrovnaných zápasů, se jistě zapíše do benátecké kroniky tučným písmem. Nejen o vyřazovací části jsme si povídali se sportovním ředitelem benáteckého klubu panem Janem Slivkou (na snímku).

Po roční odmlce se benátečtí hokejisté opět dostali do play-off. Jste tedy s uplynulou sezónou spokojen?
Začátek jsme měli velmi špatný, neboť jsme v první čtvrtině základní části uhráli velmi málo bodů. Postupně se ale hra našeho týmu lepšila, navíc byla podpořena brankáři Honzou Lukášem, Adamem Trenčanem, později Markem Schwarzem. Výkony mužstva šly nahoru. Od druhé čtvrtiny jsme hráli dle našeho plánu, získávali jsme v průměru okolo jednadvaceti bodů. Můžu tedy říci, že jsme s uplynulou sezónou spokojeni.

Během sezóny nastoupilo za benátecký tým několik velmi mladých hráčů. Jak tito benjamínkové obstáli v porovnání s daleko zkušenějšími hokejisty?
Přesně tohle je úkolem farmy. Jsme tu od toho, abychom mladým hráčům pomohli překlenout rozdíl mezi juniorskou soutěží a seniorskou extraligou. Ať už to byl Zacha, Pyrochta, Beránek, Havlín či brankář Vaněček a další, ti všichni kvalitu mají. Věřím, že nejlépe každý z nich, se za dva nebo tři roky pravidelně zabydlí v základní sestavě libereckého mužstva. Radost máme například z Ondry Vitáska, Radima Šimka a Jardy Vlacha, kteří se již stabilně zabydleli v extraligovém týmu.

Už jsme to vlastně nakousli. Po nepovedeném začátku přišlo zlepšení. Čím se to zlomilo?
Do sezóny jsme vstoupili s velmi mladým kádrem. Trochu naivně jsme si mysleli, že dobře trénovaní mladí hráči dokážou prvoligové zápasy zvládnout. Bohužel, není tomu tak. Kluci z juniorky potřebují někoho, kdo je na ledě trochu povede a kdo v těžkých utkáních nebude ztrácet hlavu. Postupem času se kádr stabilizoval. Do hry se zapojili Kica, Dušek, Bárta,Špaček a další. Tito hráči přinesli do našeho týmu kvalitu. Velkou měrou nám pomohli i noví brankáři Lukáš, Trenčan a Schwarz. Jsem přesvědčen, že kdybychom od prvního kola měli takový kádr, který sezónu v play-off zakončil, hráli bychom do čtvrtého místa. Dokázali jsme porážet Mladou Boleslav, Olomouc, Havlíčkův Brod, Jihlavu...

Je to pro vás tedy poučení do příštích sezón?
Samozřejmě na to budeme myslet. Na druhou stranu kádr mužstva se vždy tvořil a bude tvořit společně s Bílými Tygry a jejich potřebami. A to my jako farma budeme samozřejmě respektovat. Samozřejmě chceme i v nadcházející sezóně hrát hokej, který bude diváky bavit a na který budou na náš zimní stadion rádi chodit.

Zaměřme se na play-off. Mladou Boleslav jsme si přáli a nakonec s ní sehráli poměrně vyrovnanou sérii. Splnila tedy šestice derby utkání vaše očekávání?
Naprosto. Všichni fanoušci našeho týmu musí být spokojení, protože se bylo na co dívat. Zápasům přihlížely velmi dobré divácké kulisy. Ani v jednom zápase jsme ostudně neprohráli, naopak si myslím, že jsme byli velice důstojným partnerem. Trochu mě mrzely pláče mladoboleslavských hráčů, jak hrajeme likvidační hokej. Není to pravda. Hokej se hraje jinak, než si oni myslí. Jestli zastávají názor, že dvacetiletý hráč projede kolem pětatřicetiletého, ukloní se mu a řekne: „Promiň, “ tak přesně takhle to nechodí. Hrajeme naprosto stejný hokej od začátku sezóny. Vyznačuje se důrazem, bruslením. Nikdo nikoho úmyslně nechce zranit. To musí každý náš soupeř včetně našich sousedů akceptovat.Hráli jsme tvrdě, ale ne zákeřně. Jestli to Mladoboleslavští nemohou skousnout, je jen jejich problém.

Vyřazovací část provázely i zákulisní boje. Benátky podaly protest na Kubicův zákrok vůči Říhovi, nebylo jim vyslyšeno. Naopak Kajínek byl potrestán po faulu na Klimentu. Patří i tohle k play-off, potažmo k derby?
Podobně věci se dějí. Jestliže některé z mužstev má pocit, že bylo poškozeno, může dát protest. Od toho funguje odborná komise, která rozhoduje, jestli je protest oprávněný či nikoliv. Stalo se, že Kubicův faul-nefaul nebyl dále trestán, naopak jasný Kajínkův zákrok byl potrestán. Tohle je v kompetenci odborných komisí, které rozhodnou, což my musíme akceptovat.

Snad prvně se na benátecký zimní stadion dostavila Česká televize, přítomni byli též redaktoři Deníku Sport, Boleslavského deníku nebo MF DNES. Stále se nemohu zbavit dojmu, že výstupy některých z nich trochu protěžovali favorita nedávné série. Máte na to podobný názor?
O tomhle jsem již měl debatu s redaktorem MF DNES Miškovským. Vadí mi, že se o našich soubojích s Mladou Boleslaví psalo tendenčně. Mladoboleslavský klub má naprosto jiné ambice a rozpočet, než náš oddíl, což bereme. Nicméně média jsou od toho, aby psaly objektivně. Přesně tohle jsem zrovna u pana Miškovského postrádal, následně jsem mu to také vysvětlil. Aby do novin dostával šanci mluvit jen jeden klub a my se k tomu v podstatě nemohli vyjádřit, s tím spokojený nejsem. Dále bylo uvedeno několik zavádějících věcí, například odpovědi hráče Jarůška o tom, jak po nich jdeme. Není to pravda, to mi hrozně vadí.

Benátecký hokej není jen A-mužstvo. Byl jste v letošní sezóně spokojen i s výsledky mládeže?
Hráli jsme to, na co máme. Dnešní doba je hodně rozmanitá, existuje nabídka dalších sportů či jiných aktivit, tudíž chybí širší hráčská základna. Dětí je málo, navíc když je někdo šikovný, tak končí v mládežnických extraligových týmech. Druhá garnitura pak hraje u nás, což se odráží i na výsledcích. Máme radost z mladších a starších žáků, samozřejmě horší je to s juniory a mladším dorostem. Bohužel to je realita.

Bude tedy struktura mládežnických celků v příští sezóně navlas stejná?
Určitě bude naprosto stejná. Starší dorost neplánujeme založit, protože nám chybí kvalita.

Děkujeme za rozhovor!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!