5. 9. 2015 | Martina Nová

Budeme hrát naplno a bojovat o play-off, říká před začátkem sezóny obránce Havlín

V loňském ročníku se po zranění krok za krokem dostával do základní sestavy benátské obrany, letos by měl teprve devatenáctiletý obránce Tomáš Havlín patřit k hlavním oporám v zadních řadách. „Momentálně, jelikož Mára Pabiška je zraněný a Jirka Říha je v „áčku“, jsem tady asi nejzkušenější bek, což je trošku překvapující,“ připouští svou novou roli mladý bek. Letní přípravu si zpestřil i dvěma turnaji reprezentační „dvacítky“ – v Kanadě a v Rusku. Pro nadcházející sezónu je tak jeho nejbližším cílem dostat se na MS U20, které na přelomu roku budou hostit finské Helsinky.

Ty jsi byl v uplynulé době na dvou reprezentačních srazech do 20 let, v Calgary a v Rusku, jak hodnotíš tu reprezentační přípravu?

Je to náročné. V Kanadě jsme hráli čtyři zápasy vlastně obden, takže to je těžký. Je to určitě jiný hokej než tady, je mnohem rychlejší a byli tam ti nejlepší z Kanady, z Ruska. V Rusku to byly tři zápasy ve třech dnech, takže je to náročné. Určitě se ale budu snažit bojovat o mistrovství a dostat se do týmu.

Turnaj v Kanadě se vám moc nevydařil, když jste ani jednou nedokázali zvítězit, v čem byly ty chyby, problémy? Co vám trenéři říkali?

My jsme měli veliký problém ve druhé třetině. První třetinu jsme odehráli přesně podle plánu tak, jak jsme si řekli, ve druhé třetině jsme měli tří čtyř minutový výpadek, kdy jsme dostali dva rychlé góly, pak už se to vezlo. Začali jsme lítat po hřišti, neplnili jsme to, co jsme měli, a už jsme jen inkasovali, už to bylo prostě jak na střelnici.

Do Ruska se to ale zlepšilo, kde jste hráli vyrovnaná utkání. Domácí Rusy jste dokázali porazit, se Švédy jste těsně prohráli 3:4…

Tam se nám podařilo plnit ten plán od začátku do konce, i když se Švédy nás potkalo úplně to stejný, vedli jsme 2:0 a ve druhé třetině jsme měli výpadek dvouminutový, kdy jsme dostali dva góly, takže to byla určitě škoda, mohli jsme turnaj vyhrát, ale tam se nám to podařilo výrazně zlepšit a plnili jsme to, co jsme měli.

Jak bys zhodnotil svůj výkon ve „dvacítkách“?

Tak to těžko říct, to bych asi spíš přenechal na trenérech.

Nebo jaké z toho máš pocity?

Já samozřejmě doufám, že jsem hrál dobře, ale tohle asi opravdu přísluší spíš trenérům hodnotit.

Takže současný cíl je tedy prodrat se na letošní MS U20…

Můj cíl je momentálně samozřejmě mistrovství světa dvacítek, bojovat o nominaci a dostat se tam a odehrát co nelepší turnaj a zároveň zabojovat o místo v sestavě v A - týmu v Liberci.

Jak tedy vidíš pro tuto sezónu tvé šance v Liberci?

To také samozřejmě záleží na trenérech a na výkonech hráčů v „áčku“ a na mých výkonech, jestli mi tu šanci dají nebo ne. Já se budu snažit a myslím si, že stabilně asi určitě ne, pro mě bude momentálně lepší hrát pravidelně v Benátkách a případně si zapsat nějaký start za „áčko“, odehrát tam nějaké minuty a sbírat zkušenosti od hráčů.

V současné době to vypadá, že zde v Benátkách máš velmi silnou pozici obránce…

Momentálně, jelikož Mára Pabiška je zraněný a Jirka Říha je v „áčku“, jsem tady asi nejzkušenější bek, což je trošku překvapující, předci jenom je mi devatenáct, takže je to určitě veliká změna oproti loňské sezóně, kdy tady musím tu roli plnit naplno a už není omluva pro jakoukoliv chybu.

Co říkáš na herní styl Benátek?

Je to podobný styl jako jsme hráli loni. Nám se s tím loni výborně dařilo, je to aktivní, rychlý, trošku se to blíží juniorskému hokeji nebo tomu, co vlastně hrajeme v nároďáku, kdy hrajeme hodně aktivně. Je to mnohem rychlejší než hraje většina týmů v první lize, máme mladý tým, takže si to můžeme dovolit hrát agresivní styl.

Blíží se už začátek nové sezóny, jaké máte cíle? Předpokládám, že opět postup do play-off…

Pro nás samozřejmě play-off je jednoznačný cíl, i když s tím mladým týmem - bude to asi zajímavý. Nevíme, jak na tom jsme, bude to určitě těžký, protože ten tým se bude samozřejmě měnit. Máme tu kluky ze Sparty, z Mladé Boleslavi, takže na každý zápas ta sestava bude jiná, ale na to se nemůžeme vymlouvat, prostě budeme hrát naplno, budeme bojovat o play-off a případně o jakékoliv překvapení, jaké se nám podařilo jako například loni s Motorem.

Byla letní přestávka, jak si jí strávil, kde sis užíval dovolenou?

Tak já jsem na dovolené nebyl asi už jedenáct let, takže já jsem dovolenou neměl. Trénoval jsem a doháněl, loňskou přípravu jsem promeškal kvůli zranění, měl jsem dvě zranění a byl skoro tři měsíce mimo, takže jsem to vlastně celý měsíc doháněl letní přípravou a trénoval.

A jak se tedy cítíš před novou sezónou?

Zatím dobře, je to zatím zaplaťpánbůh bez zranění, cítím se dobře i fyzicky. Trenér mě pochválil, takže to snad bude dobrý. Cítím se určitě dobře a doufám, že mi to vydrží i po zbytek sezóny.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!