20. 8. 2016 | Věra Novotná

Proč právě brankář? „Viděl jsem Dominika Haška,“ prozradil Roman Will

Čtyřiadvacetiletý brankář ve službách týmu HC Benátky nad Jizerou Roman Will toho nemá ve svém věku na kontě málo. Když v sezóně 2007/2008 nastoupil za tým Mladé Boleslavi do 18 let, netušil, že se podívá jak do kanadské Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL), tak do American hockey league (AHL). Díky svým výkonům nakonec nakoukl i do neslavnější National hockey league (NHL). My jsme se rozhodli vám Romana představit blíže.
Přípravné zápasy jsou v plném proudu a všichni hráči jsou již v plném tréninkovém nasazení. Před nástupem na led absolvoval Will spolu s dalšími hráči Liberce tzv. „suchou přípravu“. „Příprava na suchu byla velmi náročná. Aleš Pařez pro nás připravil skvělý program a musím říci, že po fyzické stránce se cítím skvěle.“ A kdy se Roman rozhodl právě pro strážce tří tyčí? „Myslím, že to bylo, když jsem viděl Dominika Haška při olympiádě v Naganu. Tak jsem doma řekl, že chci být jako on, a tak to začalo,“ zavzpomíná na stěžejní rozhodnutí v rámci své kariéry. Stejně jako další sportovci má i pár zaběhnutých rituálů. „Pár jich mám, ale nezblázním se z toho, kdybych na nějaký zapomněl. Na druhou stranu mám rád svoji rutinu.“ Stejně jako u Jakuba Husy, musíme hledat Romanův vzor v NHL. „Když jsem byl malý, tak to byl asi Patrick Roy. Teď se mi líbí, jak chytá Carey Price.“

V sezóně 2011/2012 odešel do QMJHL a stal se jedničkou týmu Moncton Wildcats, za který odchytal 63 zápasů v základní části a dostal se s ním až do play off. „Pro mě to byla skvělá sezóna, chytal jsem téměř všechny zápasy, což pro mě bylo super. Hodně mi to pomohlo v budoucí kariéře i tím, že jsem se naučil anglicky, a když jsem podepsal smlouvu s Coloradem, tak to pro mě byla výhoda, protože jsem znal řeč,“ přibližuje své působení v Kanadě. Mezi lety 2014-2016 dostal šanci zabojovat v Americké hokejové lize, která se od českého prostředí značně liší. „Je to velký rozdíl hlavně ve velikosti hřiště. V Americe je menší hřiště, takže je tam více střel a dorážek. Je tam spousta hráčů, kteří mají za úkol stínit gólmanovi. Je velice těžké občas sledovat kotouč celou dobu, když je v obranném pásmu.“ Díky svým výkonům dostal také šanci nastoupit za tým NHL Colorado Avalanche. Nás samozřejmě zajímalo, co se hráči honí hlavou při debutu v tak prestižní soutěži. „Myslel jsem jen na to, že jsem si splnil svůj sen a nastoupil v NHL. Snil jsem o tom celý život a najednou se to stalo. Byl jsem moc šťastný,“ popisuje své pocity. Roman Will je také držitelem několika ocenění. Byl zařazen do prvního All-star týmu kanadské juniorské ligy, je také nováčkem měsíce a pyšnit se může spoustou dalších titulů. Který je však ten nej? „Je to hrozně těžké vybrat jeden. Více si vážím týmového ocenění, takže postup s Mladou Boleslaví do ELH.“

Za tým Benátek nad Jizerou nastoupil v přípravě ke dvěma zápasům. Ten první na domácím ledě proti týmu z Ústí dovedli Benátečtí do vítězného konce. „Já jsem byl moc rád, že jsme vyhráli. Kluci hráli výborně a moc mi pomohli. Zápas jsem si moc užil. V Benátkách je skvělá parta kluků.“ I když zrovna není na ledě, neváhá se jít věnovat jiným sportům. „Ve volném čase si rád zahraji golf nebo sáhnu po knize.“ A jak je na tom s kulinářskými dovednostmi? „Něco uvařit zvládnu, ale naštěstí přítelkyně vaří výborně, takže moc vařit nemusím,“ přiznává Roman.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.