14. 9. 2016 | Ondřej Nejedlo

Před tím, jak se v Liberci a v Benátkách dělá hokej, smekám klobouk, říká Jan Ludvig

Do ochozů benáteckého zimního stadionu zavítala při domácím utkáním se Slavií Praha milá návštěva. Čtyřiadpadesátiletý Jan Ludvig je libereckým odchovancem, který v roce 1981 emigroval do zámoří, kde se usadil. Za mořem se také dokázal prosadit v nejprestižnější hokejové soutěži na světě – kanadskoamerické NHL, kde si zahrál za New Jersey Devils a Buffalo Sabres a později se stal u Ďáblů uznávaným skautem.
Co vůbec Jana Ludviga přivedlo do Benátek nad Jizerou? „Můj výborný kamarád Berta Salanský je tady manažerem, takže jsem chtěl na vlastní oči vidět, jak to tady vypadá. Slyšel jsem, že se tu dělá hokej velmi dobře,“ řekl na úvod někdejší výborný hokejista, který nikdy na ledě nešel pro ránu daleko.

Zároveň však podotkl, že do České republiky přijel hlavně na návštěvu za rodiči. „Pochopitelně mi to nedá, abych se v Čechách nepodíval na nějaký hokej,“ říká Ludvig, jenž se v hokejovém dění pohybuje již pěknou řádku let. „Čtyřiatřicet let žiji v New Jersey. Po konci aktivní kariéry jsem již sedmadvacátým rokem skautem,“ vypočítává muž, který má na svém kontě odehrány více než tři stovky zápasů v NHL.

V organizaci New Jersey působí také jeden z největších současných talentů českého hokeje a také bývalý benátecký hráč Pavel Zacha. „Po pravdě řečeno, o Pavlovi Zachovi příliš nevím. V loňské sezóně hrál spíše v juniorské lize za Sarnii. Viděl jsem jej pouze jednou, a to byl ještě po zranění,“ říká Ludvig, který následně dodává: „Pochopitelně má velký potenciál, je dobrý bruslař a má výbornou střelu. New Jersey potřebuje urostlého centra, který může hrát proti Kopitarovi a dalším vysokým hráčům. Čas ukáže, jak se Pavel s NHL sžije,“ dodává na Zachovu adresu Ludvig.

I po Zachově odchodu z Liberce do zámoří najdeme v tygří organizaci zajímavá jména, která by postupem času mohla reprezentovat český hokej ve světě. Vědom si toho je i nynější skaut New Jersey Devils. „Rozhodně tu jsou šikovní hráči. Jsem opravdu mile překvapen. Nechci ale jmenovat, protože bych prozradil své, ale i tygří tajemství,“ usmívá se vzácný host.

Následně připojuje další slova chvály. „Před tím, jak se v Liberci a v Benátkách dělá hokej, smekám klobouk. Jsem z toho nadšený, protože se to hodně začíná podobat NHL. Samozřejmě je ale ještě před představiteli těchto klubů spousta práce,“ uzavírá s tím, že se ještě možná v benáteckém hledišti někdy objeví. "To ještě ukáže čas, momentálně se ale brzy vracím do Kanady,“ doplňuje.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!