30. 3. 2017 | Věra Novotná

Sparťanské obranné valy

Čeká na vás další díl Kroniky benátecké sezony. Ten dnešní má pořadové číslo čtyři, a proto zrekapituluje sezonu čtyř mladíků působících v obranných řadách. Do Benátek přišli sbírat zkušenosti Ondřej Mikliš, Petr Kalina, Vojtech Zeleňák a Martin Jandus. Jejich společnými znaky jsou mládí a pražská Sparta. Kdo z nich byl nejproduktivnější? Kdo nasbíral nejvíce trestných minut? Kdo se výrazně prosadil do A-týmu pražského S? To se dozvíte v následujících řádcích.

Hned od prvního kola naskočil do uplynulého ročníku WSM ligy obránce s číslem 2, Ondřej Mikliš. V dresu s benáteckým znakem odehrál 49 utkání, v nichž zaznamenal 7 bodů (1+6). Svůj jediný gól si Ondra připsal ve 37. kole v zápase proti Českým Budějovicím. Benátky sice padly 1:3, ale důležitým bodem bylo, že právě v tomto duelu prolomil Mikliš střeleckou smůlu. Dvě utkání předtím totiž Benátečtí nevstřelili ani branku. Mikliš celou sezonu vévodil statistikám v počtu trestných minut, kterých do konce základní části nasbíral 72. Jediným hráčem, jemuž se Ondru podařilo na chvíli sesadit z první pozice, byl Tomáš Havlín. Svůj účet trestných minut mohl Mikliš rozšířit v zápase s Prostějovem, kdy na ledě proběhla trochu větší výměna názorů. Mladý obránce se ale do pěstní výměny nezapojil. „Přemýšlel jsem o tom hodně, ale vím, že už mám jeden vyšší trest, tak jsem se radši trochu uklidnil,“ okomentoval své rozhodnutí v pozápasových ohlasech. Na Miklišovi je velmi vidět, že chce v každém zápase nechat na ledě všechno. Proč? Chce do české nejvyšší soutěže!

WSM liga načala své deváté kolo a za Benátky poprvé naskočil Petr Kalina. U řeky Jizery ale zůstal pouze do následujícího zápasu, neboť ve svých devatenácti letech se již pravidelně bije za pražskou Spartu. V rudém dresu odehrál 40 zápasů a připsal si 8 bodů (1+7). Zasáhl i do play-off proti Kometě Brno. Ve vyřazovacích bojích si bod nepřipsal. Kalina oblékl i dres reprezentační dvacítky a ani zde bodově nezahálel. Do svých statistik přidal v osmnácti utkáních čtyři body (3+1).

Rovněž Vojtecha Zeleňáka přivedla letošní sezona do benátecké kabiny. Ke středočeskému celku se přidal ve 13. kole a zůstal až do zápasu s číslem 32. Ve čtyřech duelech vypomohl rovněž dalšímu celku WSM ligy, Litoměřicím, kde se mu bodovat nepodařilo. V benáteckém dresu si Zeleňák připsal jednu asistenci, která se zrodila v souboji proti Kladnu. Právě v tomto zápase, odehraném v rámci 14. kola, padl jediný gól, na nějž nahrával právě Zeleňák. Ani tato akce ale na vítězství nestačila, Benátky podlehly Rytířům v nastaveném čase.

Sparťanskou defenzivní čtyřku doplnil devatenáctiletý Martin Jandus. Talentovaný obránce si na svou první sezonu ve WSM lize vedl velmi dobře, jak sám ale přiznal, musel si zvyknout. „Ze začátku jsem si na dospělý hokej musel zvyknout, je to něco jiného. Hráči jsou tady celkově silnější na puku, jako obránce se na ně občas nemůžu dostat. Hokej je silovější, hráči jsou vyspělejší, takže nedělají chyby.“ Na svůj první bod v benáteckém dresu nečekal dlouho. Přišel v duelu s Kadaní a právě Jandus byl asistentem u rozhodující branky Daniela Špačka, díky níž si Středočeši odvezli výhru 4:3.

V jednom z rozhovorů pro benátecký web Jandus prozradil, že z benáteckých obránců pozoruje nejraději Petra Kolmanna, na němž se mu líbí, jak je při hře klidný. A právě Petr Kolmann vyzdvihl při zhodnocení sezony Jandusův potenciál. „Musí nabrat pár kil a přidat svalovou hmotu, aby se fyzicky vyrovnal ostatním hráčům. Má hodně hravou hlavu a ruce, v tom vidím jeho velkou přednost. Je to velmi konstruktivní bek do přesilovky.“

Ondřej Mikliš a Martin Jandus zasáhli rovněž do bojů play-off proti Frýdku-Místku. Oba beci odehráli všech pět zápasů předkola a ani jeden z nich nevyšel bodově na prázdno. Mikliš zaznamenal jednu asistenci, jeho sparťanský kolega o jednu více. Obě dvě si navíc Jandus schoval až do posledního zápasu, kdy asistoval na čtvrtou i pátou branku benáteckého celku.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.