20. 4. 2017 | Věra Novotná

Honza Bednář: Na šampionát jsem se těšil, snažím se tu pozorovat obránce z ostatních zemí

Čeští hokejisté do osmnácti let bojovali o čtvrtfinále! Reprezentační výběr postoupil do vyřazovacích bojů ze čtvrtého místa a v souboji o osmi-finále se pokusil zastavit dosud neporažený celek Finska. My jsme před tímto duelem mluvili s Janem Bednářem. Právě benátecký obránce byl druhým nominovaným do výběru trenéra Varadi z kádru středočeského týmu.

Stejně, jako Kryštof Hrabík, je i Jan Bednář za možnost reprezentovat svou zemi velmi rád. „Na šampionát jsem se hrozně těšil a celou sezonu jsem se snažil podávat co nejlepší výkony, abych byl nominován. Užívám si to naplno, máme skvělou partu, zázemí je na nejvyšší úrovni, také na hotel si není jak stěžovat, pochválil zázemí, které organizátoři účastníkům mistrovství připravili. Samozřejmě, na pokoji bydlí Honza s Kryštofem. První zápas odehráli čeští mladíci proti Bělorusku. Honza do tohoto duelu nezasáhl, ale tým neopustil. „Ano, byl jsem se podívat. Se spoluhráči, co nehráli, jsme trochu pomáhali trenérům a kustodům. Samozřejmě jsme celý zápas klukům drželi palce a sledovali z tribuny.“

Následný zápas již ale národní dres oblékl a naskočil s Kryštofem do druhé lajny. Společné působení z Benátek šlo ale nyní stranou. „Vzhledem k tomu, že útočníci hrají na 4 lajny a obránci pouze na 3 lajny, tak jsme spolu na ledě stejně moc nepobyli. A popravdě, na ledě ani moc nevnímám, s jakými útočníky tam zrovna jsem.“ Bohužel pro český výběr byl zápas s Běloruskem ten jediný vítězný. V základní skupině nevyšly českým mladíkům zápasy s USA, Ruskem i Švédskem. „V těch zápasech jsme dělali hrozně moc individuálních chyb. Nechávali jsme je jezdit tři na jednoho, dva na jednoho. Bohužel jsme jim nechávali i možnost samostatných nájezdů. Další chybou bylo časté vylučování, na to si také musíme dát pozor,“ popsal Honza největší nedostatky ve hře českého týmu.

Jak bylo řečeno výše, ve čtvrtfinále narazili čeští mladíci na své vrstevníky z Finska. Před tímto duelem jsme se Honzy ptali na to, jak svého soka vnímá. „Finové jsou velice bruslařsky zdatní a šikovní hokejisté, kterým podle mě příliš nevyhovuje hra do těla, která by je mohla zlomit. Také jsme s nimi hráli přípravný zápas, takže jsme si mohli připravit video.“ Bohužel, čeští mladíci nedotáhli vynikající stíhací jízdu a padli v prodloužení.

Je ale jasné, že účast na světovém šampionátu je skvělou příležitostí okouknout styl ostatních hráčů a vylepšit tak své vlastní hokejové dovednosti. „Já se snažím pozorovat hru beků z ostatních zemí, a podle toho si říkám, co zlepšit. Díky MS hlavně zjišťuji, že se hokej stále zrychluje a beci hrají čím dál tím víc do útoku.“ A který zápas základní skupiny si Honza nejvíce užil? „Asi zápas s USA. Tam se mi dařilo, bylo hodně lidí a fandili nám. Sice jsme prohráli, ale myslím si, že jsme byli lepším týmem. Kdybychom tak často nechybovali, tak bychom vyhráli.“

Před čtvrtfinálovým soubojem měl turnaj na programu „volný den“. „Volný den většinou znamená jeden trénink a zbytek dne volno, ale žádný speciální program,“ vysvětlil obránce, který měl na zápasech základní skupiny své podporovatele. „Ano, měl jsem tady rodiče, kteří byli na zápasech ve skupině a po posledním zápase s Ruskem odjeli domů,“ uzavřel rozhovor Jan Bednář.

FOTO: Juniorský hokej

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.