18. 10. 2017 | Petr Miklas, Věra Novotná

Havířov ve druhé třetině otočil utkání a připravil Benátky o body

15., středa 18. 10. 2017
Havířov - Benátky n.J. HAV - BEN

Parta trenéra Kudrny si hned v první třetině vypracovala dvoubrankový náskok, který v prostředním dějství domácí s notnou dávkou štěstí snížili. Josef Kořenář se měl v benátecké brance co otáčet a předvedl dnes své kvality. Havířov dokázal utkání dvěma slepenými góly otočit ve svůj prospěch, dostal se do sedla a nerad půjčoval puk. Svůj jednobrankový náskok, vytvořený v prostřední třetině, AZet uhájil a zvítězil před domácím publikem 3:2.

Havířov: Bláha – Krisl (C), Dudek, Puzič, Drtil, Chroboček, R. Havel – P. Beránek (A), Matai, Sikora (A) – Jergl, Rác, Gřeš – Fronk, Hudeček, M. Kalus – Kotala, Pořízek, Kurovský.
Benátky n.J.: Kořenář – Husa, Kunst, Pyrochta, Turský, Maier (A), Jandejsek – A. Dlouhý (A), Chrtek, Hrníčko – Průžek, Bittner (C), Psota – Jeník, Z. Král, Hrabík – Wiencek, Kuťák, Bělohorský.
Branky a nahrávky: 24. Pořízek (Kurovský, Krisl), 29. M. Kalus (Jergl, R. Havel), 30. Kotala (Pořízek, Kurovský) – 15. Hrabík (Jeník, Z. Král), 19. Pyrochta (Z. Král, Bittner). Rozhodčí: Fiala, Zbořil – Reich, Měkýš. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1440. Střely na branku: 40:24. Průběh utkání: 0:0, 0:2, 3:2.

Komentář

Podle očekávání bylo utkání od začátku svižné, hráči obou týmů hodně bruslili a byla k vidění spousta šancí. Už v polovině 2. minuty mohl po Rácově nahození zakončovat do odkryté branky domácí Gřeš, ale tomu scházely k puku centimetry. V 7. minutě měl obrovskou šanci na druhé straně Wiencek, který už překonal Bláhu, ale puk se odrazil od tyče a pak jej z brankoviště dostal Sikora. V polovině první části hry mohli při přesilovce skórovat hráči AZetu, jenže Benátky podržel Kořenář, jenž pochytal i ty největší šance domácích, včetně dvou pokusů Mataie.

A tak se dočkali úspěchu hosté. V 15. minutě Král vyhrál buly, puk se dostal ke Kryštofovi Hrabíkovi, jemuž se povedlo propasírovat puk do branky. Důležité bylo dění v posledních třech minutách první třetiny. Po odpískání se hostující dva hráči pustili do domácího Dudka, tomu přišel na pomoc Kalus a vznikla z toho pěkná mela. Hůř ji odnesli domácí, kteří sice bitku vyhráli, ale oba šli na trestnou lavici, zatímco za hosty pouze autor prvního gólu Hrabík.

K tomu fauloval při oslabení vysokou holí Havel, dostal 2+2 minuty a hosté měli rázem dlouhou přesilovku 5 na 3. Tu také potrestali, když se minutu a půl před koncem třetiny Filip Pyrochta dostal do pozice na vrcholu pravého kruhu pro vhazování a měl čas zamířit přesně do pravého horního růžku Bláhovy branky. Pak pokračovala dlouhá přesilovka hostí 5 na 4, ale tu ve zbytku první periody využít nedokázali. Po dvaceti minutách hry tak vedly Benátky 0:2 a zbytek početní výhody si přenesly do druhé třetiny.

První třetina byla bohatá na šance, ale druhá část ji několikanásobně předčila. Hned na jejím začátku měli několik šancí hosté, poslední z nich Maier. Pak přišlo přečíslení 2 na 1, které zakončil domácí Kalus, ale Kořenář jej vychytal. Ve 24. minutě s velkým štěstím snížil Radek Pořízek, jehož střelu Kořenář neudržel a puk se mu mezi betony prokutálel až za brankovou čáru. O minutu později hrál AZ přesilovku, ale největší šanci v ní měl hostující Král, který se řítil sám na Bláhu, jenže ten jeho ránu zastavil vyrážečkou.

Ve 29. minutě využil AZ přesilovku, když Jerglovu střelu dorazil Marek Kalus. Neuplynula ani minuta a bylo to 3:2, když Jakub Kotala poslal bekhendem puk do poloodkryté branky. Hostující trenéři na tuto situaci reagovali oddechovým časem. Poté se hra Benátek zlepšila, drželi se v útočném pásmu, ale nikdo z Benáteckých Bláhu nedokázal překonat. A tak přišla série gólovek Havířova.

Jenže Matai i Fronk ztroskotali na Kořenářovi. Ve 33. minutě se do samostatného úniku dostal domácí Kalus, byl hákován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Havířovský forvard zkusil střelu na vyrážečku, jenže Kořenář byl i tentokrát bezchybný. Nevyužit zůstal i únik Mataie při vlastním oslabení ve 36. minutě a šance Gřeše a Puziče o minutu později. Závěr třetiny zase patřil Benáteckým, jenže Hrníčka dvakrát vychytal Bláha a Pyrochta pálil mimo tyče. Po dvou třetinách se skóre otočilo a AZ vedl 3:2.

Přehlídka šancí pokračovala i ve třetí třetině. Ve 41. minutě Gřeš našel před brankou úplně volného Jergla a ten jen těsně minul šibenici Kořenářovy branky. O čtyři minuty později zastavila střelu domácího obránce Chrobočka dokonce tyč. V 51. minutě jeli domácí Rác s Puzičem dva na jednoho, druhý jmenovaný si položil Kořenáře, ale nedokázal přehodit puk přes jeho beton. Podobně dopadly další šance a tak byl v Havířově k vidění dramatický závěr.

Benátky měly minutu před koncem třetí třetiny přesilovou hru, kterou ještě vylepšily odvoláním brankáře. Jejich hráči si vytovřili obrovský tlak, ale obětavě bránící hráče domácích a spolehlivého Bláhu v brance Havířova nedokázali překonat. Na druhé straně se nepovedlo trefit prázdnou branku Jerglovi. Dnešní atraktivní utkání proto skončilo vítězstvím AZetu 3:2.

Autor reportáže: Petr Miklas, www.hc-havirov.cz

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (AZ Residomo Havířov): Zase jsme byli celý zápas trochu nervózní, jak jsem říkal už minule. Nicméně trochu se mi zdá, že ta deka z nás pomalu padá. Dnes jsme měli řekl bych smolnou první třetinu, pak se nám ale podařilo dostat soupeře pod tlak a zápas otočit. Pak už tam bylo méně tvořivosti, báli jsme se udělat chybu. Šance jsme měli, na kotouči jsme byli, jen nám v těch akcích chybělo více sebevědomí, abychom více uskočili.

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Nám se docela povedla první třetina, dostali jsme se do dvoubrankového vedení, ale je škoda, že jsme se ve druhé třetině nechali zatlačit. Domácí přidali a poměrně rychle hru srovnali a druhá třetina tak vyzněla v náš neprospěch. Myslím si, že dnes je opravdu škoda, že si neodvážíme ani bod. Utkání podle mě šlo dovést do prodloužení a mohli jsme bodovat, dnes nás to tedy mrzí.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.