14. 1. 2009 | Mgr. Vladimír Pašek, Mgr. Vladimír Pašek, Tomáš Nejedlo

Benátky vyloupily Hanou a berou dva důležité body

42., středa 14. 1. 2009
Olomouc - Benátky n.J. OLO - BEN
Dvaačtyřicáté kolo hokejové první ligy mezi sebe mimo jiné svedlo i celky Olomouce a Benátek. Středočeši odjížděli do oblasti úrodné Hané ve značně okleštěné sestavě a v útoku dokonce musel zaskakovat bek Martin Tondr. Disciplinovaná výkon a pozorná obrana v čele s brankářem Stejskalem povolila Olomouci vstřelit pouze jedinou branku. Svěřenci kouče Čermáka však vstřelili dvě branky a získali veledůležité dva body za výhru 2:1 v prodloužení. V obou vstřelených brankách měl prsty obránce Tomáš Kolafa, jenž si připsal dvě asistence. Další těžké a nesmírně důležité utkání sehrají Benátečtí na domácím ledě v sobotu s Kadaní!
Olomouc: Žigárdy (Sedlář) - Ministr, Smejkal, Slížek, Brančík, Paška, Řípa, Davídek, Ondrušek, Zbořil, Kříž, Vyrůbalík, Nedbálek, Sršeň, Ostrčil, Vlk, Bartoň, Mikšan, Žajgla, Mikel
Benátky n.J.: Stejskal (Micka) - Hrach, Kolafa, Lukáč, Pavlů, Cunik, Kolmann, Gajda - Víšek, Urban, Konečný, Kopic, Skořepa, Weiss, Pabiška, Špaček, Nevyhoštěný, Procházka, Jech, M.Tondr
Branky a nahrávky: 32. Žajgla (Mikel) - 13. Kopic (Kolafa), 65. Kolmann (Kolafa, Víšek). Rozhodčí: Pešina - Rittich, Skopal. Vyloučení: 5:7 + navíc Procházka 10 minut OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1100. Střely na branku: 36:34.

Komentář

V úvodu utkání hráli domácí přesilovku, zbytečný faul Nevyhoštěného se zrodil v útočném pásmu Benátek. Mora strávila dvě minuty jen hledáním cesty do pásma soupeře. Aktivita ale zůstala na domácích holích, Mora se více tlačila dopředu, jenže přehrát soupeře kombinací a následně přesně zakončit bylo problematické. Hosté navíc tužili střední pásmo kvalitním betonem a tak se hrál velmi nezáživný hokej s mnohými ztrátami kotouče právě uprostřed hřiště. V 9.minutě přinesla chvilkový vzruch přesilovka Benátek, kterou hráli hosté za sekeru Mikela. Po návratu olomouckého beka vysprintoval kupředu Davídek a Jech jej musel poslat k ledu zahákováním.

Mora předvedla pohlednou akci, po ose Ministr - Mikšan se dostal puk ke Smejkalovi, který tečoval jen do připraveného Stejskala. Studená sprcha pro domácí přišla za chvíli, ve vlastním oslabení vyrazili hosté dopředu, po střele Gajdy vyrazil kotouč Žigárdy na hůl dojíždějícího Miroslava Kopice, který bez problémů otevřel skóre - 0:1. Hostů bylo náhle plné kluziště a domácí se z šoku vzpamatovávali jen stěží. Olomoucká kombinace vázla, hosté naproti tomu hrozili neustálými výpady. Minutu před první sirénou sáhnul k háčku ještě Cuník a Olomoučtí šli do přesilovky. Její polovinu si však nechali do začátku druhé třetiny.

Do druhé minuty si Olomouc schovala jen nedůraznou ránu Kříže a poté se hra přestěhovala na dlouhé minuty do středního pásma, kde si obě mužstva vzájemně odevzdávala kotouč. Úmorná série nepřesností a icingů byla přerušena až ve 26.minutě, kdy nevzhlednou hladinu hokejového rybníka pročísnul svou střelou Mikel. O minutu později šly Benátky do přesilovky po nedovoleném bránění Vyrůbalíka. Hosté ale dvouminutovku doslova promarnili.

Ve 32.minutě pochopil marnost olomouckých kombinací Petr Žajgla, ve středním pásmu se chopil touše a po projetí celou benáteckou defenzívou zakončil své sólo bekhendovou střelou pod betony Stejskala - 1:1. Benátky se snažily odpovědět také individuální akcí, Kolmann se v sólu ale poroučel k zemi po faulu Mikela. Následná početní výhoda hostí přinesla jen nevýraznou a dobře čitelnou Kolmanovu ránu. Mora měla vzápětí stejnou výhodu, když Bartoně seknul Weiss. Mora odehrála stejně nevýraznou přesilovku, jako její soupeř, jediným počinem byla střela Kříže a Stejskalova připravená lapačka.

Poslední dějství zahájily Benátky střelou Konečného, pak ale zastavil rodící se olomoucký útok hákováním Pavlů. V oslabení však hrozili hosté Špačkovým výpadem, Mora kontrovala klasicky střelou Kříže, která jen ochudila benátecký arzenál hokejových holí. Šance na reparát přišla ve 45.minutě, kdy holí do obličeje soupeře sáhnul Procházka. Jenže čtveřice bránících hostů působila na domácí jako zaklínadlo a Mora se jen stěží dostávala do pásma. Až po přesilovce si nabruslil do šance Slížek, v rozhodujícím okamžiku mu byla zblokována hůl. Ve 49.minutě se drali domácí před Stejskala a Kolafa hákoval. Navíc si za zbytečný komentář vysloužil Procházka osobní trest. Jenže ani tento fakt benáteckou kletbu nezrušil a po oslabení mohli hosté zatopit Žigárdymu, svou šanci nadvakrát propásl Konečný. 53.minuta přinesla po Špačkově důrazném zakončování faul Vyrůbalík a v pěti se mohli trápit hosté. Potvrdilo se totiž, že kdo hrál v tomto zápase přesilovku, byl spíše v nevýhodě. Benátky tak musely ustát nájezd dva na jednoho v podání Ondruška a Řípy.

V 59.minutě se zcela sám před Stejskalem zjevil Brančík, tři body pro Olomouc ale poslal společně s kotoučem zcela mimo bránu! Šlo snad o největší příležitost Mory v průběhu šedesáti minut. Když rozhodnutí nepřinesla ani střela Smejkala do Stejskalova ramene, pokračovalo se v prodloužení. Nastavený čas přinesl střelu Ministra, kterou Stejskal se štěstím vytáhnul, na druhé straně si rychlým pohybem řekl Špaček o faul Vyrůbalíkovi. A proti třem se Benátkám zadařilo. Od modré vypálil nechytatelně Petr Kolmann a rozhodl o druhém bodu pro Benátky - 1:2pp.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák (HC Benátky): “Utkání se nám hodnotí dobře, získali jsme dva body. Předem musím předeslat, že jsme nebyli jasně lepším mužstvem, ale byli jsme spíše šťastnější v koncovce. Byly chvíle, kdy měla šance i Olomouc, my jsme si vytvořili šance zejména z brejků. Gólmani ale vše vyřešili. My jsme se soustředili na obranu, problémy jsme měli zejména při přesilových hrách. Pak se štěstí obrátilo k nám, náš hráč se dostal do nájezdu, byl podražen, vyloučení bylo spravedlivé. A protože jsme byli šťastnější v koncovce, podařilo se nám v prodloužení rozhodnout. Do Olomouce jsme jeli s tím, že se s Morou nemůžeme pustit do žádného rovnocenného boje. Známe jejich kvality, přesvědčili jsme se o tom i doma i tady v Olomouci. Vycházeli jsme z obrany a hráli na brejky. Olomouc dnes určitě nebyla v nejlepší psychické ani herní kondici, a proto jsme asi body získali my.“

Petr Vlk (HC Olomouc): “Já budu velice stručný. Společně s Petrem Fialou se stydíme, opravdu stydíme za výkon našeho týmu. Protože to byla hrůza běs, co jsme všechno předváděli. To je z mé strany vše, k ničemu dalšímu už se vyjadřovat nebudu.“

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.