24. 10. 2009 | Tomáš Nejedlo

Dramatickou koncovku s Berounem Benátečtí zvládli

13., sobota 24. 10. 2009
Benátky n.J. - Beroun BEN - BER
Pětašedesát minut lítého boje a navíc nervydrásající nájezdy – to vše mohli diváci za pouhé čtyři desetikoruny zhlédnout v utkání domácích borců s hostujícími Medvědy z Berouna. Benátky ale nezačaly vůbec dobře a v důležitém zápase dvou sousedů v tabulce brzo prohrávaly 0:2. Tento nepříznivý stav Benátečtí srovnali úspěšným vstupem do druhé třetiny, ale do kabin po čtyřiceti minutách odcházeli přece jen spokojenější hosté, když vedli o jednu branka v poměru 2:3. Až v posledním dějství domácí naplno zabrali, otočili na 4:3, ale berounský Rudovský famózním sólem srovnal, a tak mač rozhodly nájezdy, které letos Benátky ještě neprohrály. Jednotliví aktéři této dovednostní disciplíny řádně pocuchali nervy všech diváků, až se nad nimi v osmé sérii slitoval Michal Pavlů a precizním blafákem rozhodl, že domácí dnes brali dva body a Medvědi si na zpáteční cestu přibalí jen bodík jeden.
Benátky n.J.: Nedvídek (32. Stejskal) - Drábek, Rýgl, Kajínek, Mrkvička, Kolmann, Pavlů, Hrach - Hudíček, Skořepa, Weiss, Kudrna, Kazatel, Krupka, Pabiška, Dušek, Špaček, Jech, Nevyhoštěný, Urban, Bárta
Beroun: Cikánek (Štelmach) - Nedvěd, Braniš, Bolf, Malý, Růžička, Cunik, Vošmik - Vlček, Hrdel, Švagrovský, Tvrzník, Karpov, Luňák, Kafka, Rudovský, Kupec, Pavel, Mrňa, Krätzer
Branky a nahrávky: 26. Pavlů (Dušek, Rýgl), 26. Hudíček (Urban, Drábek), 41. Rýgl (Pavlů, Špaček), 43. Pabiška (Drábek, Kolmann), 65. Pavlů - 5. Růžička (Kafka), 18. Malý (Bolf, Vlček), 30. Švagrovský (Kafka), 54. Rudovský (Malý). Rozhodčí: Jílek - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 426. Střely na branku: 44:31.

Komentář

Domácí hráči, povzbuzení výhrou z minulého kola ve Vrchlabí, vstoupili do zápasu aktivně a v prvních několika minutách téměř nepustili Medvědy z jejich obranné třetiny. Skóre se ale nikterak neposunulo a naopak Beroun začal vystrkovat růžky a také jeho hráči začali důrazně připomínat svou dobrou formu, kterou prokázali v domácím zápase se Šumperkem, který deklasovali 6:1. V 5. minutě z čista jasna udeřilo před Nedvídkovou brankou. Od kruhu si vybruslil do středu David Růžička, objel ležícího obránce a najednou měl před sebou velkou část odkryté branky, kterou snad nešlo minout – 0:1! Hosty gól očividně povzbudil a dávali najevo, že to Benátečtí dnes rozhodně nebudou mít jednoduché. Beroun hrál v těchto fázích zápasu rychle a důrazně, využíval svých fyzicky dobře disponovaných hráčů a najednou byl pro Benátecké problém přesně zakombinovat a překvapit hostující obranu. V 18. minutě v dlouho signalizované výhodě stačila přesná Bolfova přihrávka na najíždějícího Robina Malého a ten se trefil přesně nad Nedvídkovu lapačku – 0:2! Tak i skončila první třetina a opaření domácí si šli vše vyříkat do kabiny.

Léčba kabinou musela být rozhodně úspěšná, protože Benátky vlétly do druhého dějství jako uragán a Cikánek se měl v brance co otáčet. Najednou se přetížená berounská obrana začala dopouštět chyb. V přesilovce, kdy Beroun špatně střídal a měl na ledě o jednoho muže navíc, domácí poprvé korigovali stav. Michal Pavlů sjel kousek od modré čáry k brance hostí, počkal si na pohyb Lukáše Cikánka a pak jej prostřelil chladnokrevně mezi nohy – 1:2! A to zdaleka nebylo vše - o 36 sekund později již bylo vyrovnáno! Už už se zdálo, že Tomáš Urban svoji tisíciprocentní šanci promrhal, ale puk se dostal k Tomáši Hudíčkovi, který prostřelil sedícího Cikánka - 2:2! Konečně ožilo i dosud němé domácí publikum a ve zbytku zápasu dokazovalo, že v Benátkách se fandit umí, stačí jen vidět dramatický hokej. O další zauzlení napínavé hokejové tajenky se poměrně brzy znovu postarali hosté, když v 29. minutě David Švagrovský vyjel zpoza Nedvídkovy klece a povedenou ranou nad jeho levé rameno připomněl domácímu gólmanovi, že hodně podobný gól inkasoval i v minulém zápase s Havířovem – 2:3! Benátečtí trenéři se rozhodli dát mužstvu nový impuls a poslali do brány Jiřího Stejskala. Ve zbytku třetiny promrhali domácí hráči ještě dvě přesilovky, aniž by nějak výrazně ohrozili berounského Cikánka. V samém závěru tohoto dějství poslali sudí hosty znovu do čtyř a Benátečtí byli jistě rádi, že je siréna poslala do kabin, protože jejich hra byla v těchto chvílích hodně bezradná.

O přestávce museli být domácí hráči snad pokropeni živou vodou, neboť během tří minut byl zápas otočen na 4:3 pro Benátky! Nejdříve ještě v doznívající přesilovce Michal Pavlů od modré nahazoval puk nad branku a před Cikánkem přesně kotouč tečoval mezi jeho betony Martin Rýgl a srovnal tak na 3:3! O dvě minuty později hostující obrana zapomněla na Marka Pabišku, který převzal přesný pas od Drábka a kvapil na Cikánka, kterému střelou do levého růžku branky nedal sebemenší šanci – 4:3! V těchto chvílích zápas začal gradovat, Beroun v početní výhodě několikrát nebezpečně ohrozil Stejskala, ale ten se dobře rozchytal a odolával. Benátky kontrovaly šancemi Skořepy, Duška a zejména Rýgla, který se v nájezdu rychlou kličkou zbavil Cikánka, ale puk do branky nedostal, když mu Cikánek ještě stačil vypíchnout puk! Ale Beroun dnes nechtěl v Benátkách prohrát a v 53. minutě bylo znovu srovnáno . Lahůdkovou akci předvedl Jan Rudovský, který projel celým hřištěm, v souboji obral o puk obránce Rýgla, rychlou kličkou zmátl ležícího Jiřího Stejskala a pak chladnokrevně zasunul puk za jeho beton – 4:4! Hosté byli při chuti a šli tvrdě za vítězstvím, opět to byl Rudovský, jehož střelu v 55. minutě vyrazil natažený Stejskal, z ostrého úhlu pak do odkryté části branky zakončoval Kafka, ale trefil pouze tyčku, od které se odrazil puk pod Stejskalovo tělo! Do konce normální hrací doby se skóre již neposunulo a oba celky si to tudíž rozdaly v pětiminutovém prodloužení.

Po šancích Bolfa na jedné a Hudíčka na druhé straně měli hosté ideální šanci rozhodnout v sedmdesátisekundové přesilovce 4 na 3 v samém závěru nastaveného času. Svůj trest si však nyní zcela odčinil domácí gólman Stejskal, když odolal všem pokusům dravých Medvědů, a tak rozuzlení dramatického mače musely přinést až samostané nájezdy.

V nich se diváci dočkali osmi sérií a byl to skutečně nápor na jejich nervové soustavy. Z prvních šesti střelců skórovali jen Antonín Dušek a velezkušený matador Jaroslav Nedvěd. Ten si zopakoval nájezd ještě třikrát, ale Stejskala překonal již jen jednou. Za domácí prokázal ocelové nervy hlavně Josef Skořepa, který prvním ze svých dvou nájezdů odvrátil v tu chvíli hrozící benáteckou prohru. Až v osmé sérii se rozhodlo, to neproměnil svůj nájezd Nedvěd, zatímco Michal Pavlů brilantně rychlou kličkou rozhýbal Lukáše Cikánka a zasunul puk do prázdné branky a vybojoval tak rozdílový bod pro Benátky – 5:4!

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!