27. 12. 2012 | Jaroslav Svoboda, Ondřej Nejedlo

Benátečtí přišli o tříbodovou výhru osmnáct vteřin před koncem. Ze Šumperka odváží pouze bod

35., čtvrtek 27. 12. 2012
Šumperk - Benátky n.J. SUM - BEN
Rozporuplné pocity musí mít hráči Benátek nad Jizerou po prvním povánočním utkání, které sehráli na ledě šumperského Salithu. Ještě tři minuty a osmnáct vteřin před koncem totiž vedli nad domácími o dvě branky. Závěr však měli Šumperští báječný, nejprve snížil Hlinka a osmnáct sekund před vypršením šedesátiminutovky vyrovnal Červenka. Jelikož prodloužení nerozhodlo, následovaly samostatné nájezdy. Dva body pro domácí tým přisoudil až v deváté sérii Jakub Hulva.
Šumperk: Štůrala - Gewiese, Tesařík, Pastor, Sedlák, Novotný, Holík, Navrátil, Suchý - Červenka, Hlinka, Cink, Rufer, Hulva, Brunec, Matúš, Staněk, Finsterle, Meidl, Skoumal.
Benátky n.J.: Stejskal (po 4. náj. Blažíček) - Kolmann, Mrkvička, Jaroměřský, Ulrych, Šimek, Moravec, Pabiška, Vála - Klimt, Skořepa, Chlapík, Špaček, Plodek, Liška, Kica, Král, Krejčík, Jonák, Jech, Maďar.
Branky a nahrávky: 57. Hlinka (Gewiese), 60. Červenka (Hulva, Meidl), rozh. sam. náj. Hulva - 3. Maďar (Jech, Vála), 26. Klimt (Mrkvička, Jaroměřský). Rozhodčí: A. Jeřábek, Schmejkal - Adamec, Poruba. Vyloučení: 4:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1231. Střely na branku: 37:35.

Komentář

Draci do utkání vstoupili bez svých ofenzivních tykadel Pláška, Haase či Daniela Vrdlovce, když nejproduktivnější Drak se zranil během zkoušky v dresu pražské Slávie. V šumperském dresu se naopak poprvé představil Radim Matuš, třinecký mladík, který působil i v zámoří, ve Springfieldu, městě proslaveném spíše jistou televizní rodinkou.

Byli to hosté, kdo skvěle vstoupil do utkání. Již Králova dorážka na konci druhé minuty zaváněla vedením Benátek, hokejisté od Jizery se dočkali o chvíli později. Domácí tým se z rychlé branky ve své síti nepoložil, aktivně se snažil co nejdříve srovnat, ale ani šance Gewieseho či Rufera vyrovnání nepřinesly, protože střelci minuli branky. Oboustranná oťukávaná jednotlivých mužstev další změnu skóre v první třetině nepřinesla, oba gólmani si s přehledem drželi jistou ruku.

Do druhé dvacetiminutovky tentokrát vstoupili aktivněji Draci, Gewiese, kterému moc nechybělo k účasti na právě probíhajícím juniorském mistrovství světa, ale v dobré pozici kotouč nezpracoval, Brunce s Ruferem pak vychytal Stejskal. Ve 25. minutě si benátecký brankář s bravurou pomohl i proti Sedlákovi. A tak se podruhé dočkali hosté, když v přesilovce propálil Štůralu tvrdým příklepem Klimt. Další gól měl ve 30. minutě na holi Klimt, ale minul branku.

Pak si velké šance vypracovali Matuš a Brunec, ani jeden se však neprosadil, na druhé straně měl možnost trestného střílení Skořepa, kterého fauloval Holík. Jenže Štůrala Skořepu vychytal a právě v tuto chvíli se mohl začít lámat zápas. Do konce druhé třetiny se však již skóre neměnilo.

I ve třetí třetině se domácí tým dlouho snažil prolomit bezmoc v zakončení, ale Stejskal byl pevný jako skála. Ještě k tomu šumperští hokejisté marně hledali přesnost v koncovce, hodně jejich pokusů mířilo mimo. Benátečtí se snažili hlavně o destrukci domácí snahy a o rychlé protiútoku. Často překombinované pokusy domácích vyvrcholily v 57. minutě. Hlinka přejel modrou, rozhodl se již nevymýšlet, prostě napřáhl a odčaroval Stejskalovu temnou magii. Draci rázem pocítili šanci, vrhli všechnu sílu do útoku.

Staněk tečoval jen do Stejskala, podobně si benátecký brankář vedl i při ráně Sedláka. Tlak vrcholil, ale i zápas, když se domácí odhodlali k power-play a - k vyrovnání. Hulvovu křižnou přihrávku poslal nechytatelně do sítě Adam Červenka a zápas tak nakročil do prodloužení.

V něm hráli většinu času prim hosté, ale ani kotouč poskakujíc po brankové čáře Štůralovy branky nerozhodl zápas. A tak došlo na několikaminutové nájezdy. V nich našli domácí náhradu za zraněného Vrdlovce, když se střelecky prosazoval novic Radim Matuš. Český mládežnický reprezentant dvakrát doslova vykoupal Stejskala, kterého pak v průběhu nájezdů vystřídal Blažíček. Rozhodující trefu však měl na holi Jakub Hulva. Šumperk doma získal dva body v zápase, který již měli hosté dotáhnout do vítězného konce. A přesně takové výhry mají na týmovou psychiku blahodárný vliv.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Salith Šumperk):

"Nedařilo se nám dlouho vstřelit branku, protože jsme si špatně nahrávali. Zbytečně jsme panikařili a tím nabídli soupeři prostor k tomu, aby si vytvářel šance. Naše góly v závěru nebyly dílem toho, že bychom hráli jinak, ale podařilo se nám dostat Benátky pod tlak. Hosté museli vyhazovat puky. Tlačili jsme se do branky. Až do poslední chvíle jsme poctivě pracovali, k tomu se tentokrát přidalo i potřebné štěstí. Na naší střídačce byl stále bojovný duch a i za nepříznivého stavu těsně před koncem jsme si stále věřili."

Antonín Nečas (Benátky nad Jizerou):

"I když jsme před koncem utkání vedli o dva góly, nebylo o vítězi rozhodnuto. Zápas byl vyrovnaný. Domácí šli v závěru velmi důrazně za remízou. Jsme zklamaní, že jsme nevyhráli. V posledních sekundách jsme nedostali kotouč z našeho pásma, propadl tam jeden hráč, který nebyl tam, kde měl být. Naši dva obránci zůstali v rohu, před brankou tak zůstal osamocený nepokrytý domácí hráč, který měl prostor k zakončení. Změnu gólmana v nájezdech jsme provedli pro to, že se v nich Jiřímu Stejskalovi nedařilo, přestože zápas odchytal výborně. Zkusili jsme tam dát studeného brankáře, který několik nájezdů zneškodnil, i když to nakonec nevyšlo."

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!