8. 11. 2014 | Martina Válková, Tomáš Nejedlo

Po čtyřech porážkách konečně výhra! Odnesl to Prostějov

22., sobota 8. 11. 2014
Benátky n.J. - Prostějov BEN - PRO
Čtyři utkání v řadě bez bodového zisku museli překousnout benátečtí hokejisté. Až v rámci 22. prvoligového kola se Středočechům podařilo naplno bodovat. Především díky třem proměněným přesilovým hrám Benátky přehrály nováčka z Prostějova, který tak od Jizery odjel s nulovým ziskem a porážkou 2:4. V dresu domácího celku se postupně trefili Bittner, Pabiška, Dlouhý a Kolmann a položili tak základ vítězství. V příštím kole Benátky vyjedou už v pondělí do Litoměřic a budou jistě chtít rozmnožit své bodové konto.
Benátky n.J.: Schwarz (Jelínek) – Plutnar, Kolmann, Niko, Pabiška, Ulrych, Jandejsek, Beránek – Jonák, Skořepa "C", Vlach – Kica, Bulíř, Víšek – Dlouhý, Mikyska, Bittner – Maďar, Miškovský, Hrníčko
Prostějov: Šimboch (13. Kocián) – Korím, Roupec, Skřivánek, Husák, Matyáš, Jedlička, Kolibár, Malý – Kajaba, Meidl, Kubica – Indra, Stejskal, Kindl – Coufal, Duba "C", Černý – Kovařík
Branky a nahrávky: 9. Bittner (Kolmann), 13. Pabiška (Bulíř, Kica), 13. Dlouhý (Ulrych), 44. Kolmann (Plutnar, Bulíř) – 25. Kubica (Meidl, Husák), 44. Stejskal (Kindl, Husák). Rozhodčí: Kopeček - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 258. Střely na branku: 44:28.

Komentář

Obezřetnost a rozpačitost. Toť byly dva společné atributy v úvodu utkání pro obě mužstva. Jako první zažehli svůj motor hosté, když se již ve druhé minutě radovali z gólu. Jejich nadšení však nemělo dlouhého trvání. Prostějovští byli v takovém zápalu, že přeslechli píšťalku rozhodčího přerušující hru a puk dotlačili za Schwarzova záda až po odpískání.

Zejména v první třetině byla znatelná přítomnost několika libereckých mazáků na straně Benátek. Od modré čáry v páté minutě utkání poslal pěknou přihrávku na Víška Ulrych. Ten však Šimbochovi pouze poskytl možnost zapsat si zákrok do kategorie těch úspěšných. A tak zatímco se hra začala přelévat na stranu domácích, Schwarz na druhé straně zahálel. Alespoň v pauzách se tedy brankář benáteckých účelně zahříval, aby své tělo udržel v provozní teplotě a byl schopný na případné zvýšené tempo hostí zareagovat včas. To však nepřicházelo. Naopak Jestřábi nabídli Benátkám v polovině první třetiny přesilovou hru, když si na lavici hanby šel svůj dvouminutový trest odsedět Patrik Husák. Scénář první přesilové hry Benáteckých však doprovázela nepřesnost. Ti tak Šimbocha nevytížili maximálním možným způsobem a k výraznějším šancím se nedostali.

Sedm vteřin scházelo do uplynutí první početní výhody, když se David Rupec provinil krosčekem. Benátkám tak spadla do klína krátká dvojnásobná početní výhoda 5 na 3. Tu sice domácí využít nestihli, ale o chvíli později si Kolmannovu přihrávku vyčíhl připravený Ladislav Bittner, který svou střelou propálil bezmocného Šimbocha. Domácí tak v deváté minutě otevřeli konto zápasu využitím klasické početní výhody.

Hosté měli o chvíli později příležitost k vyrovnání, když se před znejistěným Schwarzem mihl puk zprava. Nikdo z hostí ale nezaujímal pozici, která by skýtala možnost puk do brány dorazit. Naopak Benátečtí si svou aktivitou vynutili další faul. Ten vzápětí ztrestal svou střelou od modré Marek Pabiška. Využívání přesilovek, které představovalo v minulých zápasech pro Benátecké problém, najednou jakoby bylo samozřejmostí.

Gólový apetit Benátek po druhé brance však teprv měl dosáhnout svého vrcholu. O pár vteřin později ve hře pět na pět totiž z Ulrychovy přihrávky vytěžil gólový moment Adam Dlouhý. Po necelých třinácti minutách hry si tedy domácí vybudovali luxusní tříbrankový náskok, který z brány Prostějova vyhnal brankáře Šimbocha. Toho vystřídal jeho kolega v masce Ondřej Kocián. Závěr úvodní periody tak Benátečtí mohli dohrát v klidu a soustředit se na další část utkání.

Vědomí tříbrankového vedení však domácí na zbytek zápasu lehce ukolébalo. A tak zatímco Benátečtí dřímali na vavřínech, Prostějov se probouzel a začínal soupeře tlačit. Navíc byl průběh druhé dvacetiminutovky zasažen řadou vyloučení na straně Benátek. Hned to první hosté zužitkovali ve svůj prospěch. V 25. minutě se totiž v početní výhodě neomylnou trefou po přihrávkách Meidla a Husáka zaskvěl Zdeněk Kubica. Další možnost přiblížit se na rozdíl jednoho gólu měli hosté vzápětí, když byl Niko poslán odsedět si dvouminutový trest za sekání. To byla chvíle pro příznivce prostějovského celku, kteří vytáhli několik klubových vlajek a mohutně s nimi mávali nad svými hlavami. Možná i to hosty vyburcovalo k dalšímu zvýšení výkonnosti, které však nevyústilo v gólový moment. Čas od času tedy domácí byli nuceni se probrat a přemístit hru před Kociána. Jednu takovou příležitost měl opět Pabiška, který však puk poslal volejbalovým obloukem pouze mimo hřiště.

Gólman Schwarz musel zejména ke konci druhé třetiny udržet svou pozornost, aby za jeho záda neproklouzl puk, který by Prostějovu vlil dalšího herního elánu do žil.

V závěrečné části utkání se Benátečtí stále vezli na tříbrankové vlně vedení a čtvrtý gól, opět v přesilovce, vsítil další z obránců Petr Kolmann, když využil nabídky svých spoluhráčů Plutnara a Bulíře. Uklidnění, které tato branka měla přinést, se však nedostavilo. O okamžik později totiž kontroval rychlou odpovědí Prostějov. Do Schwarzovy svatyně puk v pěkné samostatné akci umístil Vladimír Stejskal. To bylo z gólových momentů pro tento zápas vše. I když se hosté snažili sebevíc, nepomohl jim ani oddechový čas v závěru utkání. „Pojďte kluci, vůbec nic jim nedáme,“ zaznělo odhodlaně během time-outu ze skrumáže před benáteckou střídačkou. A skutečně. Benátky dělbu bodů nepřipustily a svůj dvoubrankový náskok si již ohlídaly. Po čtyřech prohrách se tak konečně mohly radovat nejen z vítězství, ale i ze tří využitých přesilovek a produktivního zlepšení.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák (HC Benátky nad Jizerou):
Bylo to velice těžké utkání, kdy pro nás body byly povinností. Jsem rád, že jsme to zvládli a musím poděkovat i klukům z Tygrů, kteří nám přišli pomoct, za to, že odvedli kus práce. Táhli jsme za jeden provaz, i když tam také byly chyby. Důležité také je, že jsme konečně dali více než jeden gól.

Petr Zachar (LHK Jestřábi Prostějov):
Nezačali jsme špatně. Do prvních vyloučení to bylo vyrovnáné utkání. Pak jsme obdrželi dva góly v oslabení, třetí po naší hrubé chybě, což rozhodlo celé utkání. Musíme se soustředit na další zápas, znova si sednout, znova ukázat a vysvětlit klukům, co po nich chceme. Aby to, co předvedli ve třetí třetině, předváděli i v dalších zápasech. A hlavně zdůraznit, že hokej se hraje šedesát minut.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.