17. 12. 2014 | Martina Válková

Vítězná minisérie se natahuje: po gólových žních následuje skromné vítězství 1:0!

36., středa 17. 12. 2014
Benátky n.J. - Litoměřice BEN - LTM

Po drtivé výhře v Prostějově se Benátečtí uskromnili a k vítězství nad Litoměřicemi jim stačila pouhá branka. Malému derby nechybělo nic, co dělá hokej pohledným: bojovnost, emoce, tempo, dobře sehrané akce i kuriózní momenty. O jedinou a rozhodující trefu utkání Benátek se v přesilové hře postaral Josef Skořepa. V bráně se navíc jistými zákroky zaskvěl Marek Schwarz, který svým výkonem vydatně přispěl k zisku tří bodů a vychytané nule.

Benátky n.J.: Schwarz – Plutnar, Říha, Pálek, Pabiška, Jandejsek, Ulrych, Beránek – Miškovský, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Plodek, Víšek – Dlouhý, Mikyska, Psota – Skalický, Jonák, Krejčík.
Litoměřice: Přikryl – Šulc, D. Bílek, Míka, Plášil, Špelda, Kolář, Mikliš, Málek – V. Bílek, Kalla, Dvořáček – Novák, Švagrovský, Ondráček – Volek, Jarůšek, Procházka – Schwamberger, Doležal, Racek.
Branky a nahrávky: 25. Skořepa (Říha). Rozhodčí: Petružálek - Kokrment, Toman. Vyloučení: 10:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 263. Střely na branku: 23:32.

Komentář

Ačkoliv libereckou kabinu momentálně vyprázdnila reprezentační přestávka, mnoho tygřích posil mezi Benátkami k vidění nebylo. Litoměřičtí se od úvodního buly do svého soupeře zakousli. Ve vystupňování jejich tlaku jim pomohla i klasická početní výhoda. Benátky tedy zakusily během několika úvodních minut před Schwarzem krušné chvilky. Pak se ale pomyslné misky vah začaly vyrovnávat a hra se přelévala ze strany na stranu, kde však k vyloženým šancím měla obě mužstva daleko. Z Benáteckých byl ve slušné pozici Plutnar, který od modré vypálil na Přikryla, jeho střela ale skončila v lapačce. Vítězslav Bílek zřejmě v paměti dobře uchoval poslední vzájemný duel, kdy Benátkám nastřílel pět branek. V druhé části první třetiny totiž opětovně kouzlil s pukem, když benáteckou obranou projel jako nůž máslem. Scházelo mu jen úspěšné zakončení. Na druhé straně na sebe roli kouzelníka o chvíli později vzal Matěj Psota, jenž pěknou kombinaci Benáteckých dekoroval ostrou střelou nad lapačku. Ani to, ale ani nebezpečné protiútoky Stadionu k úvodní trefě utkání během první dvacetiminutovky nevedly.

Vysoké herní tempo, bojovnost, rychlé a pohledné akce nechyběly ani ve druhé třetině. V 25. minutě ztrestal Josef Skořepa faul hostí, po kterém na ledě pár vteřin zůstal ležet domácí Víšek. Ještě donedávna benátecký kapitán tečoval ránu Jiřího Říhy z mezikruží. Benáteckým úvodní trefa ještě zvýšila herní apetit. Ti se tak nadále tlačili před Přikryla. Když ale za delší konec provazu zrovna tahal soupeř, byl to Schwarz v bráně, který ukázal svou pohotovost a vždy bleskově zasáhl. Ve vlastním oslabení si samostatný výjezd až před Přikryla dovolil Dominik Hrníčko, bránu však minul. Další atraktivní moment divákům naservíroval Jan Plodek, který se ve středním pásmu zmocnil kotouče a uháněl na Přikryla. V prostoru před ním si mazácky počkal na dojíždějícího Hrníčka, ten ale poloodkrytou bránu znovu přestřelil. Krátké nadšení hostí, menší bitku a především několik vyloučení měla za následek kontroverzní situace v závěru druhé části, kdy až po odpískání dopravil puk za Schwarzova záda jeden z hostí. To nebylo vše. Benátecké v závěru třetiny čekaly před Schwarzem horké chvilky i nadále. Ty vyvrcholily dvojnásobnou početní výhodou hostí, kterou Stadion promarnil, a Benátečtí těsné vedení 1:0 před začátkem třetí části uhájili.

Podobným scénářem pokračovala i závěrečná část utkání. Její průběh opět zdobily pěkné akce, jak ve hře 5 na 5, tak při přesilových hrách. Zejména v nich se Litoměřičtí silou parního válce tlačili před Schwarze. Ten jako stroj likvidoval jeden pokus hostí za druhým a pro domácí představoval v bráně jistotu. Pokořit vynikajícího Schwarze se v přesilové hře nepodařilo ani Vítězslavu Bílkovi, který dostal do jízdy šikovnou přihrávku a mohl zakončit nad jeho beton. Benátecký gólman se ale k levé tyči hbitě přemístil a včas zakročil. S ubývajícími minutami vrcholil tlak ale i nervozita Litoměřic, které cítily nutnost vyrovnat. Ty se v závěru na dvě minuty vlastním prohřeškem vyhnaly z útočného pásma a na koni byli opět domácí. Blízko gólu do prázdné klece, jenž by vítězství domácích pečetil, byl třicet vteřin před koncem Miškovský. Daleko k vyrovnávací trefě neměli ani hosté, kteří se snažili ošemetnou hru bez brankáře přetavit v úspěch. Obětavost domácích a především jistý Schwarz ale dělbu bodů nepřipustili. Benátky tak letos poprvé zdolaly Stadion a vrátily mu fotbalovou porážku z desátého kola.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Střetly se dva farmářské týmy. Zápas měl vysokou kvalitu, co se týče držení herního systému i výkonů jednotlivců. Utkání se mi hrozně líbilo, i když padl jen jeden gól, což je ukázka toho, že oba týmy držely systém. Přesto bylo k vidění spousta šancí. Oba brankáři podali výborný výkon. U nás rozhodl fantastický Marek Schwarz.

Jiří Doležal (Litoměřice): Minule jsme tu 1:0 vyhráli, dneska skončil zápas přesně opačně. Na rozdíl od předchozího zápasu nám dnes vůbec nešly přesilové hry. Přesně tohle utkání rozhodlo.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.