9. 9. 2015 | Martina Nová

Benátky slaví domácí výhru po nájezdech proti Prostějovu

1., středa 9. 9. 2015
Benátky n.J. - Prostějov BEN - PRO

Dnes prvními zápasy odstartoval letošní ročník nově pojmenované WSM ligy. Benátky v úvodu přivítaly prostějovské Jestřáby a po bojovném výkonu obou aktérů a nepřekonatelných gólmanech v základní hrací době i v prodloužení musely o konečném výsledku rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých bylo více přáno domácím Benátčanům, kteří se tak mohou radovat ze dvou bodů díky neprůstřelnému Marku Schwarzovi a proměněnému nájezdu Jana Víška.

Benátky n.J.: Schwarz (Hosnedl) – Říha, Čermák, Jandejsek, Havlín, Kalina, Kajínek, Čakajík, Pabiška – Dlouhý, Jonák, Víšek – Ordoš, Plodek, D. Špaček – Hrníčko, Volf, Miškovský – Černoch, Volek, Matějček.
Prostějov: Horčička (Neužil) – Šenkeřík, Protivný, Drtina, Mojžíš, M. Špaček, Husák – Moskal, Illéš, Rod – Krejčík, Čuřík, Šlahař – Novák, Kajaba, Luňák – Augustin, Kuncek, Kuťák.
Branky a nahrávky: Rozhodující samostatný nájezd Víšek. Rozhodčí: Pražák - Kreuzer, Štětina. Vyloučení: 5:5 Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 280. Střely na branku:: 22:35. Průběh utkání: 1:0

Komentář

Utkání zahájily oba týmy jemným oťukáváním a lehkým prověřením pozornosti brankářů. Nejprve si Schwarz poradil s nahozeními Prostějovských, poté ani Horčička nezaspal při střele Špačka, která ale nakonec branku minula. Následovalo časté kouskování hry, ať už kvůli častým zakázaným uvolněním či vystřelením puku mimo ledovou plochu. Dlouhé boje o delší setrvání v útočném pásmu přerušilo vyloučení Jestřába Šlahaře, jenž si šel odpočinout na dvě minuty za držení. Avšak Benátečtí se v přesilovce k pořádné střele dostali až v posledních sekundách, která ale gólem neskončila. Ke konci první třetiny přišel kritický okamžik pro domácí, když byl Jonák vyloučen za hákování a minutu poté šel pykat za podražení Kajínek. Přes výbornou souhru Prostějovských, kteří nenechali Benátky vydechnout, se z první branky utkání také neradovali, když brankář Schwarz zmařil šance Mojžíše, Čuříka, Šenkeříka i Roda. Úvodní dějství zakončil krátkým výletem k Horčičkovi Čermák, který tak ozkoušel připravenost prostějovského gólmana.

Druhá třetina nezačala pro Benátecké vůbec špatně. Souhra Víška s Jonákem sice změnu skóre nepřinesla, ale vybojovali si alespoň početní výhodu díky hákování Mojžíše. Největší šanci měl právě Víšek, když se s pukem otočil okolo brány hostujícího brankáře, ale kotouč už do sítě procpat nedokázal. Benátky se začaly dostávat více do hry, Říha dvakrát zkoušel dělovkou od modré prostřelit Horčičku, jenže domácí Čakajík nedovoleně bránil a jeho tým šel tak do početní nevýhody, ve které měl opět hlavní slovo Marek Schwarz. V polovině zápasu se hráči od Jizery jakoby začali topit ve svém obranném pásmu, kde měli velikou práci s téměř létajícími Jestřáby, kteří pořádně prozkoušeli benátskou obranu, jenže vyloučení Husáka za držení jim trošku křídla přistřihlo. Třetí přesilovkový pokus domácích byl už o něco slibnější, ale ani souhra Plodka, Volka a Špačka gól nepřinesla. Poté dostali šanci zase hosté, když Volf fauloval Krejčíka a ten si jako první večer vyzkoušel samostatný nájezd, jenže bekhendovou střelou trefil jen Schwarzův beton. Síly na ledě se poté srovnaly a průběh připomínal začátek utkání. Ve 40. minutě zůstal hostující Čuřík osamocený před benátským gólmanem, avšak ten opět své spoluhráče podržel.

Třetí dějství odstartoval Jonák faulem loktem, a tudíž dvěma trestnými minutami, ale ani nyní nepřišla změna skóre. 44. minuta dala příležitost Benátkám, Plodek vypracoval šanci pro Ordoše, ale Horčička zůstal nepokořen. Následoval trest pro Drtinu za sekání a nejlépe sehraná přesilovka ze strany domácích v utkání. Nicméně Jonák, Jandejsek ani Čermák se gólově neprosadili. Tempo začalo nabírat na obrátkách a oba celky se snažily hrát tak, aby neudělaly chybu, která by je stála alespoň ten bod. Až čtyři minuty před koncem přišla větší příležitost, kdy Jestřáb Illéš ulétl benátské obraně a čelil tváří tvář fantomovi večera v benátském dresu - trefil ale pouze Schwarzův levý beton. Hosté si vyžádali time-out, který je nakopl, a navýšili ještě tempo utkání. Na výborné gólmany nevyzrála ani souhra Prostějova Moskal-Drtina, ani úprk benátského Matějčka.

Následovalo pětiminutové prodloužení, ve kterém se ihned na úvod nechal vyloučit domácí Čermák za držení, ale jeho spoluhráči si to pohlídali a nedopustili, aby Prostějovští zápas rozhodli. Benátky byly sice možná ke konci o trochu aktivnější, avšak utkání přesto zamířilo až k nájezdům.

Jako celý večer i zde to byla bitva hlavně maskovaných mužů. Začali hosté a to Jakub Šlahař, který sice Schwarze rozhýbal, ale neproměnil. Pokračoval benátský kapitán Jan Plodek, ani ten netrefil prázdné místečko v Horčičkově brance. Stejně neuspěli popořadě Martin Novák, Marek Pabiška ani Patrik Moskal, až domácí Jan Víšek zrušil kouzlo Luboše Horčičky a střelou k levé tyčce rozhodl, že bod navíc byl přidělen Benátkám nad Jizerou.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Benátky nad Jizerou): Z naší strany to byl nervózní zápas, protože se hrálo o první body v sezóně. Bylo to urputné utkání, ve kterém bylo od jeho poloviny jasné, že kdo vstřelí branku, tak zvítězí. Nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Kluky chválím, že se celý zápas drželi. Pochopitelně jsme udělali několik chyb, ale to je tím, že je začátek soutěže. Když z každého zápasu budeme mít dva body, budeme spokojení.

Kamil Přecechtěl (Prostějov): Zápas měl na úvod soutěže velice kvalitní úroveň. Dovolil bych si říci, že jsme si vypracovali více brankových příležitostí. Bohužel jsme je nedokázali využít a v závěru po hloupé chybě jsme zápas mohli prohrát bez bodu. Na druhou stranu s jedním bodem jsem spokojen. Za náš výkon se nemusíme stydět. V jiných zápasech při troše štěstí budeme bodovat naplno.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.