8. 2. 2016 | Věra Novotná, Martina Nová

Benátčanům se vidina play-off rozplynula střeleckou agónií, prohra se Šumperkem 0:3

49., pondělí 8. 2. 2016
Benátky n.J. - Šumperk BEN - SUM

Zápasem 48. kola základní části WSM ligy byly odváty teoretické početní naděje Benátek postupu do předkola play-off. U Jizery se představili draci ze Šumperka, kteří každou třetinu obohatili přesilovkovým gólem a vylovili tak kompletní tři body, neboť i v pondělním duelu Benátčané nevysušili svůj zvlhlý střelecký prach a svého soka nedokázali pokořit. Byla to zásluha především bezchybného brankáře Svobody, který zastavil všech padesát jedna benáteckých střel. Díky tak trefám šumperského Holíka, Káni a Fořta triumfoval tým z podhůří Jeseník ve středních Čechách konečným výsledkem 3:0.

Benátky n.J.: Novotný (Lukáš) – Plutnar, Havlín, Kurka, Kajínek, Říha, Pabiška – Paločko, Černoch, Pletka – Ordoš, Plodek, Špaček – Dlouhý, Hrníčko, Víšek – Havlas, Volf, Bittner.
Šumperk: Svoboda (Zelenka) – Sedlák, Gewiese, Zdráhal, Bail, Prokop, Holík, Horyna – Fořt, Káňa, Milfait – Hlinka, Plášek, Staněk – Brunec, Miškovský, Haas – Hroch, Šimun, Ostřanský.
Branky a nahrávky: 14. Holík (Fořt, Milfait), 34. Káňa (Fořt, Prokop), 50. Fořt (Milfait, Prokop). Rozhodčí: Bejček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 260. Střely na branku: 51:22. Průběh utkání: 0:3.

Komentář

Ani 48. kolo WMS ligy se hokejistům Benátek nad Jizerou nevydařilo. Na domácím ledě podlehli Šumperku 0:3 a boje o play-off tak zůstanou nejspíše cílem do příští sezóny. Pro dnešní zápas byly klíčové přesilové hry hostů, neboť všechny tři góly padly do benátecké branky při početní výhodě draků.

Na začátku zápasu obdržel František Pospíšil, dlouholetý funkcionář klubu Benátky nad Jizerou, dres s číslem 70. K jeho životnímu jubileu mu blahopřál mj. i Radim Šimek, kterého Pospíšil trénoval v jeho začátcích. Na začátku třetiny byli vyzkoušeni oba brankáři. Hostujícího Svobodu prověřil střelou z mezikruží Černoch, ale jeho pokus brankář kryl. Tento zákrok jako by předznamenal celý vývoj zápasu. První dvacetiminutovka byla ve znamení jen několika mála akcí domácích. Vypíchnout lze Pletkův pokus, který po dobré souhře přes střední pásmo nedokázal z bezprostřední blízkosti dostat puk do brány. První početní výhodu dostaly Benátky v 7. minutě. První polovinu kombinovaly v útočném pásmu, ale nevyslaly na Svobodu žádnou nebezpečnou střelu. Poté se o další akce postarali šumperští obránci. Další šanci pro domácí byla kombinace Plutnara s Hrníčkem, kdy už se puk pomalu ploužil za brankovou čáru, ale Svoboda ještě stačil lapačkou zabránit gólu. Ve 13. minutě dostali hosté druhou početní výhodu, kterou již po 30 sekundách využil střelou od modré čáry Aleš Holík. Ve zbytku třetiny se benáteckým nepodařilo uklidnit puk na svých holích a najít cestu ke vstřelení vyrovnávacího gólu.

Druhou dvacetiminutovku začal Šumperk za benáteckou bránou. Domácí však převážili misky vah na svou stranu a dlouho drželi Šumperk zamknutý v jeho obranné třetině. Svoboda musel být stále ve střehu, ale byl nepřekonatelný. Změnit skóre nedokázala ani dorážka Špačka, ani akce Paločka, který se ocitl sám před brankářem, ale nestačil zvednout puk nad Svobodovu lapačku. Druhý gól do domácí sítě přinesla další přesilová hra Šumperku, ve které došlo k souhře Káni s Prokopem. Novotný se proti přihrávce přes pásmo nedokázal přesunout. Naproti tomu Benátky nedokázaly využít následné dvě přesilové hry po sobě, ve kterých po většinu času pouze kombinovaly, aniž by ohrozily bránu.

Ani třetí třetina nebyla pro Benátky vysvobozením. Střelci mířili většinou mimo bránu. Většinu střel kryli obránci, a pokud doputovala střela až ke Svobodovi, neměl s ní nejmenší problém. Benátkám jako by ubývalo sil, střely neměly razanci a střelci cítili beznaděj. Ve 48. minutě hráli domácí opět v početní nevýhodě. Třetí gól hostů přidal Fořt po krásné souhře jdoucí po ose Prokop-Milfait-Fořt střelou pod víko. Domácím nevytrhl trn z paty ani samostatný únik Pletky, ani další přesilová hra. Celý zápas byl typický domácím tlakem, kdy se ovšem vyznamenali hostující obránci a hostující brankář, který měl dnes svůj den.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Benátky nad Jizerou): Rozhodly přesilové hry. Měli jsme jich více, bohužel jsme nebyli produktivní. Naopak soupeř vstřelil ze čtyř početních výhod tři branky. Možná jsme byli aktivnějším týmem, avšak ve druhém po sobě jdoucím zápase jsme nedokázali vstřelit gól. S tím se prostě nevyhrává. Mrzí nás to. Sezóna ještě není u konce. Náš cíl zůstává bodovat v každém zápase.

Milan Mazanec (Šumperk): Zachytal nám velmi dobře gólman. Výborně jsme sehráli přesilové hry, které v poslední době cvičíme. Povedla se nám i oslabení. Jestli se nepletu, soupeř měl sedm přesilovek, my jsme ho však nepustil dovnitř naší formace. Nebezpečná snad byla jen benátecká brejková situace v závěru utkání, po které následoval faul. Zápas jsme odehráli zodpovědně a výsledek se dostavil.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.