5. 3. 2024 | Tomáš Kalas

Fantazie! Týmový výkon vynesl Benátkám vedení v sérii

PK1, úterý 5. 3. 2024
Ústecký Slovan - HC Benátky nad Jizerou UNL - BEN
Tohle byl návrat do play-off! První duel předkola na ledě Ústí zvládli benátečtí hokejisté na jedničku. Zachytili vstup do duelu, ve čtvrté minutě vedli díky dvěma gólům Jankovského 2:0, a přestože se Severočeši dokázali v téže třetině dotáhnout, Benátky nikdy neztratily vedení. Neustále byly o krok napřed a výhru jim vystřelil v čase 48:14 skvělým golfákem Michal Němeček. Skvěle se s bilancí 1+2 ukázal Lukáš Kučera, stejně tak jako tříbodový David Šafránek (0+3).
Ústecký Slovan: Stahl – Trefný, Gottfried, Funk, Plata, Eklund, Amirov, Mareš – Dubský, Bernat, Simon – Rudovský, Kloz, Anosov – Bláha, Hovsepjan, Kuchynka – Huovinen, Špaček, Novotný
HC Benátky nad Jizerou: Brázdil – Antoš, Lytvynov, Knesl, Kliment, Mašek, Němeček – Řepík, Havlas, Hozák – Kučera, Šafránek, Jankovský – Martínek, Zumr, Vágner
Branky a nahrávky: 10. Polata (Bláha, Kuchynka), 11. Bernat (Simon, Dubský), 39. Kloz (Rudovský, Anason) – 2. Jankovský (Kučera), 4. Jankovský (Šafránek, Lytvynov), 21. Kučera (Jankovský, Šafránek), 49. Němeček (Šafránek, Kučera). Rozhodčí: Valda – Herles, Žídek. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. Střely na branku: 29:26. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4. Diváci: 669.

Komentář

Pro Benátky začal první zápas v play-off po sedmi letech parádně. Už po minutě totiž přebruslil Kučera obránce a naskytla se mu brejková situace, kterou skvěle dobrusloval Václav Jankovský. Právě ten pak sehrál klíčovou roli, Kučera totiž nestřílel, nýbrž přenechal Jankovskému, který v čase 1:15 trefil prázdnou bránu. A hosté v živém výkonu pokračovali. První nabídnutou přesilovku využili po necelé minutě. Šafránkovu střelu z levého kruhu vykopl Stahl přímo na nepokrytého Václava Jankovského, jenž tak podruhé snadno skóroval.

V polovině sedmé minuty dostali přesilovku i domácí a dlouho v ní nebyli nebezpeční. Zahrozit se jim povedlo až při jejím závěru. Proti Klozovi však skvěle zasáhl Brázdil, stejně tak jako proti Anosovovi, který zůstal zcela osamocený mezi kruhy. Již při plném počtu hráčů se Slovan dočkal snížení. Ondřej Polata šel netypicky jako obránce do ofenzivy a střelou přes Brázdilův teploměr skóroval. Ústí bylo při chuti a o minutu a půl později srovnalo. Simon našel přesnou přihrávkou Tomáše Bernata, který sám před benáteckým gólmanem zakončil stylově „Kyselovkou“.

S nepatrnou převahou Slovanu, umocněnou dvěma přesilovými hrami, utkání pokračovalo. Ani jednu z nabízených výhod ale osmý celek vrchní nadstavbové tabulky nevyužil, neuspěly ani Benátky, když na začátku 18. minuty dostal dvouminutový trest bývalý obránce Havlíčkova Brodu, Ossian Eklund.

Stejně jako začátek zápasu, i začátek druhé třetiny byl pro hostující tým gólový. Obrana Slovanu propadla ve středním pásmu, Šafránek vyzval Jankovského s Lukášem Kučerou do přečíslení, které Kučera vyřešil propálením Stahla. Středočeši byli rázem živější a odskočit zpět do vedení mohli v přesilové hře, Šafránek ale z těžkého úhlu puk za ležícího Stahla nenapálil. Ústí začalo kazit a v 28. minutě to mohlo být znovu o dvě branky, Martínek ale svůj únik do gólové tečky nedotáhl.

V poměrně emotivní třetině se příliš neukázali ani domácí diváci, když na konci 37. minuty hodili po Dominiku Řepíkovi, odcházejícím na trestnou lavici, plastovou flašku. Na ledě jeho vyloučení Slovan potrestal. Tou dobou byl již v signalizované výhodě a Jan Kloz spíše nahazoval na branku, aby měli Severočeši přesilovku pět na tři. Puk ale Brázdilovi propadl nešťastně pod betonem a v polovině 39. minuty tak bylo srovnáno.

Na začátku třetí periody se museli hosté bránit i krátce ve třech, situaci ale ustáli a ve 44. minutě mohli opětovně jít do vedení. Zumr našel nahrávkou na druhý kruh zcela volného Antoše, jenž mířil Stahlovi na lapačku. Na gólmana, který v sezoně 2021/22 na dva zápasy okusil i extraligu za Kladno, ale nevyzrál, puk nezvedl totiž tak, jak by si přál.

Kdo naopak zvedl kotouč náramně, byl na začátku 49. minuty Michal Němeček. Dobré střídání totiž vyneslo Benátkám tlak v útočném pásmu, Šafránkova střela z levého kruhu byla sražena a puk nabral výšku. Nikdo z domácích hráčů však o něj nejevil zájem, tak to Němeček vzal mezi kruhy na sebe a golfákem trefil neomylně vingl.

Slovanu se závěr komplikoval i skrze čtyřminutové vyloučení Bernata za vysokou hůl v obličeji Antoše. Ústečtí však i tak dokázali zhruba sedm minut před koncem zahrozit, Klozův pokus chtěl dorážet Anason, puk se mu ale zamotal pod brusle a Brázdil se již mezitím stihl přesunout. Benátky hrály navíc takticky velmi dobře, a přestože přesilovku nevyužily, povedlo se jim čas ukrojit. Jenže tři a čtvrt minuty před koncem šel na trestnou kapitán Šafránek a Severočeši cítili, že je to možná poslední možnost na srovnání.

Oslabení ale skvěle zvládli, k tomu dostal dvě minuty zcela zbytečně Dubský a v závěru to tak byli hosté, kteří měli ideální možnost zápas dohrát do vítězného konce. Lvi sice odvolali gólmana a zkoušeli ještě srovnat, Amirovova střela od modré ale šla jenom do lapačky Brázdila a následné vhazování již Středočeši zkušeně zahráli. Výhra 4:3 tak znamená, že návrat do play-off je pro Benátecké vítězný a doma mohou rozhodnout o postupu!

Ohlasy trenérů

Jaroslav Roubík (Ústecký Slovan): Bylo to takové zvláštní utkání. Měli jsme do něho špatný vstup, přesto jsme se do něj zpět dostali a měli další tři příležitosti, abychom skórovali. Úvodní třetina tak skončila 2:2. Mysleli jsme si, že se otočí na naši stranu, ale inkasovali jsme, což nás dost srazilo. Poté byli hosté deset minut lepší. Na konci druhé třetiny jsme vyrovnali a mysleli si, že hru zvedneme. Závěrečná třetina byla z naší strany nervózní, nijaká. Také soupeř byl takový nijaký. Z jedné šťastné střely ale vstřelil gól a poté už jsme neměli sílu utkání otočit.

Martin Novák (HC Benátky nad Jizerou): Do zápasu jsme dobře vstoupili a dali dvě rychlé branky. Soupeř strašně lacině vyrovnal. V podstatě všechny tři branky jsme soupeři darovali. Během druhé třetiny jsme byli jasně lepší, ale bohužel pouze jednou skórovali. Před třetí třetinou jsme si řekli, že tohle jsou přesně zápasy, které chceme vyhrát a za tím jsme si šli. Neskutečnou bojovností jsme to uhráli. Chválím i rozhodčí, kteří měli utkání pevně v rukou. Takhle má vypadat play-off.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!